Zarja Protner je novinarka in komunikologinja, ki večino svojega časa preživi na Facebooku.

Ne pred zaslonom računalnika ali pametnega telefona, ampak kot uslužbenka korporacije, ki upravlja navečje družabno omrežje na svetu

Novinarka in komunikologinja Zarja Protner živi in dela v Dublinu. Pravi, da so njeni sodelavci izredno ambiciozni in sposobni ljudje, zato je okolje na Facebookuzelo stimulativno in hkrati tekmovalno. Kar na delovnem mestu si je poleg drugih sproščujočih dejavnosti zamislila denimo treninge boksa in joge, ki jih redno obiskuje. Sicer pa v bojazni, da bi se tako kot številni njeni kolegi, pretežno programerji, ki se razen s sodelavci ne družijo z nikomer zunaj podjetja, ujela v tako imenovani “tehnični mehurček”, veliko svojega prostega časa “po irsko” preživi ob pitju piva z domačini v pubih in barih, ki jih v Dublinu ne (z)manjka.

“Na Irskem je to ena prostočasnih aktivnosti, ki je najbolj dostopna in hkrati najbolj običajna. Irci so pač dobrodušni in zabavljaški in okolje samo (zaradi muhastega vremena) ne podpira toliko aktivnosti zunaj na prostem.”

Pri izogibanju temu, da bi obtičala v “tehničnem mehurčku”, pomaga tudi to, da so stanovanja v Dublinu zares draga, za sobo v 2- ali 3-sobnem stanovanju, ki si ga deliš s cimri, odšteješ približno 1000 evrov. Stanovanje si mora namreč deliti s cimrom.

“Ko sem se preselila, sem mislila, da sem zdaj morda na tisti stopnji odraščanja, ko bom uživala malo “samotnega” samostojnega življenja, ampak so okoliščine take, da si stanovanje delim. Se je pa to izkazalo za zelo pozitivno tudi v mojem družabnem življenju, ker je cimer iz čisto drugačnega sveta, kot ga imam jaz v službi. On je učitelj angleščine, je Irec in skozi njega sem dobila vpogled v nek drugi del družbe v Dublinu.”

Rada tudi raziskuje Irsko, ki se precej razlikuje od Slovenije, predvsem narava: “Jaz vedno rečem: tu res ni pravega gozda! Ampak je impresivna na svoj način.”

Mitja Peček