Kulturnice

Franko od A do Z

Zgodba o nenavadnem človeku, o človeku, ki je postal genij, in o geniju, ki je ostal človek

20191023_115537
foto: Val 202

Doctor universalis ali kar akademija znanosti so Ukrajinci poimenovali enega od najpomembnejših in najbolj znanih svojih rojakov. Bogdan Tykholoz, idejni vodja labirinta o Franku in direktor Nacionalnega literarnega spominskega muzeja Ivana Franka v Lvovu:

“Franko je bil izjemen človek, napisal je več kot 6000 različnih del, pisal je poezijo, literaturo, ukvarjal se je s filozofijo, politiko, pisal je tudi znanstvene članke, biološke in zgodovinske. V ukrajinščino je prevedel dela 200 avtorjev iz štirinajstih jezikov. Govoril jih je 20. Slovensko je razumel in bral, ni pa iz slovenščine prevajal. Imel je svojo knjižnico, ki je štela več kot 12.000 knjig.”

Ivan Franko je živel je ob koncu 19. stoletja in že takrat je zagovarjal idejo o emancipaciji žensk ter podpiral žensko gibanje v Galiciji. In ravno zaradi njegovih idej v času, ko pravzaprav še ni bilo Ukrajine in je bilo ozemlje razdeljeno med avstro-ogrsko monarhijo in Rusko cesarstvo, je Ivan Franko pomemben še danes. Bogdan Tykholoz:

“Čeprav je bil človek Avstro-Ogrske, ni razmišljal imperialistično, ampak je vedno govoril, da bi morala biti Ukrajina združena ter biti del Evrope, ne le geografsko, pač pa tudi v glavah ljudi.”

Ivanu Franku ali ukrajinski enciklopediji, kot so mu tudi rekli, je posvečenih več muzejev. Eden je v njegovi rojstni vasi, drugi v Karpatih, kamor je hodil na oddih, glavni pa je Nacionalni literarni spominski muzej Ivana Franka v Lvovu, znan tudi kot Frankova hiša, pri katerem so pripravili tudi labirint Franko od A do Z, ki potuje po evropskih mestih in tako ljudi, ki za Franka niso še nikoli slišali, opozori na tega ukrajinskega genija.