Debatiramo o vedi, ki postaja del popularne kulture. Programiranje! Če je bilo včasih rezervirano za stereotipno nedružabne, pametne fante z debelimi očali, je danes popularno in priljubljeno. Programer se zdi najbolj privlačen poklic na svetu, ker ima dobro plačo in lahko dela s kavča ali med službo potuje. Stereotipi?

Po podatkih Stack Overflow je leta 2018 število programerjev v Evropi znašalo 5,5 milijona. Največje število razvijalcev programske opreme ima Nemčija – približno 837 000, na listo treh najuspešnejših držav uvrščata še Združeno kraljestvo in Francija. Na Fakulteti za računalništvo in informatiko v zadnjem desetletju beležijo 70% porast pri vpisu.

Teden programiranja je v 70 državah sveta znova navdušil otroke, laike in širšo javnost. Programiranje postaja popularno in priljubljeno

Debatiramo o vedi, ki postaja del popularne kulture. Programiranje. Če je bilo včasih rezervirano za stereotipno nedružabne, pametne fante z debelimi očali, je danes popularno in priljubljeno. Programer se zdi najbolj privlačen poklic na svetu, ker ima dobro plačo in lahko dela s kavča ali med službo potuje. Stereotipi?

Po podatkih Stack Overflow je bilo leta 2018 v Evropi 5,5 milijona programerjev. Največje število razvijalcev programske opreme ima Nemčija, približno 837.000, na seznam treh najuspešnejših držav se uvrščata še Združeno kraljestvo in Francija. Na Fakulteti za računalništvo in informatiko v zadnjem desetletju opažajo 70-odstotni porast pri vpisu.

“Ne, nikoli si ne bi želel delati za Amazon ali Google.” – Rok Arih, programer

Maruša Kerec, Katja Stojnič