V oddaji Evropa osebno bomo tokrat spoznali Slovaka Rastislava Šimkovića, po grobih ocenah predstavnika 20. generacije Hrvatov, ki so se, spet po grobih ocenah, v približno Trubarjevih časih naselili na Slovaškem. Tako, kot se je pri nas v Beli Krajini skozi stoletja ohranila skupnost uskokov, tako obmejno območje Slovaške pri meji z Avstrijo naseljujejo tako imenovani gradiščanski Hrvati.

“Fižolova juha z rezanci je še najbolj značilna hrana, ki mora biti vsak teden na mizi. S Hrvaško nas povezuje tudi ljubezen do rib, vendar jih mi ne lovimo v morju, ampak v Moravi.”

 

Njihovi zgodbi sta podobni: v času širjenja Otomanskega cesarstva do z Balkana bežali pred Turki in naselili prazna območja v srednji Evropi, ki so bila pred slabimi 500 leti še na voljo za poselitev. Največ jih je v Avstriji in na Madžarskem, pa tudi Češkem. In seveda Slovaškem, kjer v petih vaseh živi še kakih 2000 ljudi, ki še govorijo ali vsaj razumejo hrvaško in tam ob reki Moravi že pol tisočletja ohranjajo svojo kulturo. Rastislav Šimković je tudi direktor Kulturnega centra Istra v Devinski Novi Vesi, kjer imajo od nedavnega tudi župana, ki je gradiščanski Hrvat.

Miha Švalj