Verjetnost, da človek doživi srčni zastoj doma, je največja. Slišali bomo, da mantra, da vaše roke lahko rešijo življenje najbližjemu, drži.

Verjetnost, da človek doživi srčni zastoj doma, je največja. Preživi ga le slabih 15 odstotkov ljudi, kar pomeni okoli 250 preživelih. Med te spada tudi gospa Franja Mlinar

Korošci so lahko prav vsej Sloveniji vzor, kako se lotiti izobraževanja laikov o pomoči pri srčnem zastoju, kako sistematično izobraževati prav vsako generacijo otrok o teh veščinah in kako tudi najbolj odročne kraje opremiti z javno dostopnimi defibratorji. Že ko je bila popularizacija temeljnih postopkov še v povojih, so zagnani reševalci, zdravniki, prostovoljni gasilci, občine, krajevne skupnosti ter druga združenja in posamezniki z lastnimi sredstvi organizirali brezplačne tečaje, kupovali učne lutke in defibratorje ter jih nameščali na javna mesta.

Zaradi oddaljenosti in slabe dostopnosti reševalnih postaj, je njihovo delo rešilo že kar nekaj življenj,  med drugim je srčni zastoj preživela tudi sogovornica Matije Mastnaka, gospa Franja Mlinar, ki se še kako zaveda, kako pomembne so sekunde, da rešiš sočlovekovo življenje.

Lastniki oz. upravnikih defibrilatorjev, ki bi to želeli, lahko  svoj aparat  prijavite v mrežo  tako, da pošljete elektronsko sporočilo  na elektronski naslov aed@kclj.si  in v njem zapišete le, da si želite vpis aparata  na elektronski zemljevid. V povratni pošti boste dobili vse potrebne informacije.

Prav vse, ne le lastnike AEDjev pa vabimo, da se z njimi naučijo rokovati. Priložnost za to je danes, na Svetovni dan oživljanja,  ko je po vsej državi na voljo obilo brezplačnih tečajev oživljanja, ki vključujejo tudi uporabo defibrilatorja.

Širjenje mreže AED

Mreža avtomatskih elektronskih defibrilatorjev se v Sloveniji vstrajno širi, do zdaj pa sta bila največja težava popis in vzdrževanje mreže AED. Koliko javno dostopnih defibrilatojev je vključenih vanjo, kako se mreža širi in podobno, pojasnuje Domen Vodopivec, skrbnik javno dostopnih AED.

“Prej je bilo tako, da si bil prepuščen sam sebi. Da si lahko pomagal drugemu, si moral vedeti, kje je aparat postavljen. Zdaj bo drugače. Ko bomo poklicali na 112 bo dispečer našel najbližji defibrilator.“ - Domen Vodopivec

Sodobna tehnologija, družabna omrežja in humor so ključni pri učenju temeljnih postopkov oživljanja

V šestdesetih letih je v Združenem kraljestvu za posledicami srčnega zastoja umrlo 7 od 10 ljudi, danes je ravno obratno, 7 ljudi od 10-ih preživi. Trend je torej vzpodbuden, tudi zato, ker si Britanska fundacija za srce že dolga leta prizadeva dvigniti zavest o srčnih, žilnih in ostalih boleznih, ki vplivajo na delovanje srca. O tem dr. Simonom Carleyjem, zdravnikom urgentne medicine iz Združenega kraljestva, ki pri učenju temeljnih postopkov oživljanja stavi na sodobno tehnologijo, družbena omrežja in humor.

Seznam tečajev in predstavitev najdete tukaj

 

Jana Vidic