Usoda najrevnejših dijakov ostaja odvisna od donacij humanitarnih društev

Usoda najrevnejših dijakov ostaja odvisna od donacij humanitarnih društev

Že tretje leto opozarjamo na to, da kljub načeloma nadpovprečno dostopnemu izobraževanju naš šolski sistem povzroča tudi razslojevanje. Eden od dejavnikov je zagotovo dostopnost do želene srednje šole. Dijaki, ki si želijo v izobraževalne programe, zelo oddaljene od doma ali z zelo slabimi prometnimi povezavami, se vanje lahko vpišejo le, če jim starši zmorejo financirati bivanje v dijaškem domu. Ti so praviloma v državni lasti (nekaj je tudi zasebnih), v njih so zaposleni javni uslužbenci, programi in vsebine so strokovni in skladni z javno priznanim izobraževalnim programom. Kljub temu živijo v njem le dijaki, ki si to lahko privoščijo.

“Tako o dodatku za aktivnost kot o morebitnem drugačnem financiranju  bivanja v dijaških domovih pa odločajo ljudje, ki posledic svojih odločitev zelo verjetno nikoli ne bodo izkusili na svoji koži.”

In glede na to, da ministrstvi niti ne skušata najti kompromisa, kdo naj o drugačni pomoči dijakom sploh razmisli, najbrž ne moremo upati, da se bodo kmalu zgodile spremembe. Prihajajo pa položnice, vsak mesec, brez izjeme, in dijaki, ki za svojo boljšo prihodnost potrebujejo pomoč danes, bodo žal še naprej odvisni od donatorjev.

Podatki za UPN

Hvala vsem, ki ste s svojimi donacijami pomagali Dijaškemu skladu projekta Botrstvo. Tako pomoč tudi letos nujno potrebuje več kot 130 dijakov, nove vloge za pomoč pa prihajajo vsakodnevno. Pomagate lahko s SMS-om z geslom BOTER5, poslanim na št 1919, ali z nakazilom v poljubnem znesku. Vse informacije najdete na naši spletni strani. Hvala vsem, ki vam je mar.

Jana Vidic