Sekunde rešujejo

Boste znali pomagati, ko bo šlo zares?

Udeležite se brezplačnih tečajev temeljnih postopkov oživljanja, ki potekajo po vsej Sloveniji

prva pomoc 2
foto: Borut Zivulovic/Bobo

Zgodi se nenadoma, človeku pred nami se ustavi srce, morda tudi pade kot pokošen. Ko srce ne deluje več, se možnost za to, da bo človek še kdaj takšen, kot smo ga poznali do tistega trenutka, iz minute v minuto manjša. V povprečnem času, v katerem pridejo reševalci, so poškodbe možganov že nepopravljive. Če reševalci prispejo po več kot desetih minutah in ves ta čas človeku z zastalim srcem ni pomagal nihče, je njihov trud povsem zaman. In zastoj srca se v Sloveniji zgodi vsak dan v povprečju štirikrat. Največkrat, kar v 60 odstotkih, se zgodi doma, na cesti v desetih odstotkih, na delovnem mestu ali v javnih zgradbah v sedmih, toliko primerov je tudi v domovih za ostarele. V skoraj 90 odstotkih gre za vaše najbližje, prijatelje, sodelavce ali vsaj znance.

Ker vsako leto več sto ljudi umre tudi zato, ker ob srčnem zastoju nihče ni znal, zmogel ali hotel pomagati. Na to smo začeli opozarjati že v naši prvi akciji Sekunde rešujejo pred 12 leti.

Letos jih s Slovenskim reanimacijskim svetom, Rdečim križem Slovenije in drugimi partnerji pripravljamo znova in znova ponujamo več deset brezplačnih tečajev temeljnih postopkov oživljanja po vsej Sloveniji.

Seznam tečajev in predstavitev najdete tukaj

“Novi reševalci morajo imeti občutek varnosti, občutek, da so dodatni člen in da bodo delali samo tisto, kar bodo zmogli. V nasprotnem primeru, jim rečem, lahko vedno pristopite do mene. Potem se sprostijo in počnejo vse.” – Primož Velikonja je reševalec, vodja urgence in pomočnik direktorice ZD Kočevje, lani ime leta na Valu 202