Waves Vienna, ki je na Dunaju potekal med 26. in 28. septembrom, je po mnenju obiskovalcev zelo prijeten festival v lepem mestu, ki glasbenikom ponuja možnost, da se predstavijo tako strokovnjakom v glasbeni industriji kot tudi domačemu in tujemu občinstvu, neodvisnemu od glasbene zvrsti. Letos so na njem nastopili trije slovenski izvajalci: Neomi, Noair ter Zala in Gašper.

Obisk festivala showcase od izvajalcev zahteva trdo delo

Waves Vienna, ki je na Dunaju potekal med 26. in 28. septembrom, je po mnenju obiskovalcev zelo prijeten festival v lepem mestu, ki glasbenikom ponuja možnost, da se predstavijo tako strokovnjakom v glasbeni industriji kot tudi domačemu in tujemu občinstvu, neodvisnemu od glasbene zvrsti.

Geslo festivala, ki poleg koncertov zajema tudi konferenčni del, je Vzhod sreča Zahod. Na deveti izvedbi se je zvrstilo več kot 120 izvajalcev iz 21 držav, letošnji posebni gostji sta bili Madžarska in Švedska. Sodelovali so delegati iz 33 držav, festivala pa naj bi se po besedah organizatorjev udeležilo kar 14.000 obiskovalcev.

Zaželeno je, da imajo bendi nekoga, ki skrbi za odnose z menedžerji, organizatorji koncertov in drugimi glasbenimi profesionalci, ki jih potem tudi pospremi na določen koncert. Sam nastop na festivalu showcase se zelo razlikuje od nastopa v klubu ali na koncertnem prizorišču, na katerem glasbeniki svoj repertoar velikokrat stopnjujejo: “Na showcasih moraš obiskovalce navdušiti s prvima dvema skladbama in jih potem zadržati vse do konca nastopa, sicer bodo prizorišče zapustili in obiskali drugo,” razlaga organizator Waves Vienna Thomas Heher.

Na letošnjem Waves Vienna so nastopili trije slovenski izvajalci. Prva je bila na vrsti skupina Neomi, ki je dan prej nastopila na domačih tleh kot predskupina irske pevke Roisin Murphy. V sklopu domačega festivala showcase Ment jih je že opazila portugalska založba, pri kateri bodo v začetku prihodnjega leta izdali novi album.

Noair, ki so na Dunaju nastopili v soboto, so se na festival dobro pripravili: “Showcasi so specifična stvar, veliko stvari imaš v glavi. Na koncu se ni najlažje osredotočiti na nastop, a nam je uspelo.” 

“Opazil nas je celo naudušenec iz Brazilije, ki nas zdaj vabi tja na koncert. Resnično nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi.”

Tretja slovenska nastopajoča sta bila Zala Kralj in Gašper Šantl, ki sta raznežila obraze polne dvorane. Prepričana sta, da je tuji trg odprt za besedila v slovenščini, zato svojega repertoarja nista posebej prilagajala, zavedata pa se, da je mreženje na takšnih festivalih pomembno.

“Veliko dava na strategijo, a na koncu je najpomembnejše, da svojih partnerjev ne prepričuješ, da si jim všeč, sami glasbi moraš dati največjo težo.”

V primerjavi z domačim MENTOM je po besedah njegovega organizatorja Andraža Kajzerja Waves Vienna žanrsko bolj popovski in hkrati radiu prijaznejši: “Sicer pa sta si festivala podobna v tem, kaj želita početi, predstavljati glasbo ne samo iz naših držav, ampak predvsem s fokusom na vzhodno Evropo, kar se mi zdi zelo pomembno v današnjem evropskem glasbenem poslu.”

Neja Jerant, Klara Zupančič