Šport 202

Smučanje po koncu dobe Hirscherja

Zapuščina Marcela Hirscherja je izjemna: 67 zmag v svetovnem pokalu, dva naslova olimpijskega prvaka, sedem zlatih kolajn na svetovnih prvenstvih

20191010_150953
Marcel Hirscher
foto: Igor Tominec

Končano je obdobje osemletne vladavine. Marcel Hirscher je končal na vrhuncu. Poteza je bila premišljena, smučarsko javnost je v negotovosti puščal vse do konca poletja. Poslovil se je drugačen, kot smo ga bili vajeni. Niti malo zamišljen, še manj živčen. Na svoji zadnji tiskovni konferenci v Salzburgu je bil videti pomirjen sam s seboj, že njegov videz je nakazoval osvobojenost.

Zapuščina Marcela Hirscherja je izjemna: 67 zmag v svetovnem pokalu, dva naslova olimpijskega prvaka, sedem zlatih kolajn na svetovnih prvenstvih.

Mikaela Shiffrin in Marcel Hirscher

foto: Anja Hlača Ferjančič

Marcel Hirscher je v alpsko smučanje s pristopom, natančnostjo pri izvedbi in pozitivno trmo vpeljal veliko smernic, po katerih se želijo zgledovati predvsem do nedavnega njegovi mlajši tekmeci.

Komentator televizije Eurosport Nick Fellows: “Dva meseca bosta minila, pa bo Hirscher pozabljen. Nekdo bo dosegel nekaj zaporednih zmag, pa bomo imeli novo zvezdo. Na ženski strani tako ali tako že imamo novo Lindsey Vonn, to je Mikaela Shiffrin. Tudi novega Hirscherja bomo dobili ali pa se bo celo stari vrnil. Vse je mogoče. Pojavil se bo tudi novi Svindal. Ponovimo tale pogovor marca, pa bomo govorili o novih zvezdah.”

Dosežki Marcela Hirscherja ne bodo pozabljeni nikoli, kot tudi ne drznega Svindala in ekspresivne Lindsey Vonn. A čas je torej za novega, svetovnega zvezdnika alpskega smučanja. Ta bo prej ali slej prišel, a preden bi znova začeli tarnati nad monotonostjo zmagovanja enega posameznika, uživajmo v relativno ozkem situ kandidatov za naslednika avstrijskega šampiona, ki je zaznamoval zadnjih osem let alpskega smučanja.