Zapeljala nas je električna kona, ki nas je navdušila. Poročamo tudi o prihodu hibridne različice, ki dopolnjuje paleto Hyundaijevih športnih terencev. Škoda je pripeljala že svojega tretjega športnega terenca, kodiaq je kralj, vmes je karoq, zdaj pa se je pripeljal še najmanjši, imenuje se kamiq. Renaultova lahka gospodarska vozila bo poganjal vodik. Mi pa se skupaj z DARSom, policijo in vozniki pripravljamo, da bomo peljali po prehitevalnem le takrat, ko prehitevamo, sicer nerviramo zadaj vozeče in izzivamo, da se kaj zgodi. Ob konicah, ko sta natrpana oba pasova, pa bomo vozili strpno in prijazno do drugih.

Pri Hyundaiju pripisujejo občuten porast prodaje avtomobilov predvsem povečanemu številu ponudbe športnih terencev, med njimi je po električni zdaj v ponudbi tudi hibridna kona

Danes bomo konusni, ker se bomo ukvarjali s konami. Malo nespretno in pogojno duhovito, na srečo se pri Hyundaiu ne šalijo. Niti ko gre za klasično kono, o čemer smo že poročali, niti ko gre za električno, o čemer poročamo, niti ko gre za hibridno. O čemer bomo poročali. Malo kasneje.   

Kona EV, torej. EV je oznaka za povsem električno vozilo, tega smo se do danes po dveh desetletjih električne medijske ofenzive že priučili. In če ocenimo z enim stavkom: kona je tesla za reveže. Tesla, ker je kona končno električni avto z nekoliko bolj humanim dosegom, za reveže pa, ker ne stane celo premoženje. Klasični latinski izrek, kako se o okusih ne razpravlja, se v okolju elektromobilnosti spremeni tako, da se o dosegih ne razpravlja. Vse preveč dejavnikov vpliva na dolžino vožnje z enim polnjenjem, da bi tudi tako verodostojna oddaja, kot so APM na Valu 202, upala kilometre pribiti za “prmejdun”. 

A nekaj drži. Štiristo prevoženih kilometrov ni noben čudež, za 250 boste morali biti prav nemarno postavljaški. Drugače pa kona blesti, s tem ko združuje sodobno korejsko avtomobilsko snovanje in električni pogon. Ampak skočimo na težavo. Če razumemo kono kot končno uporaben in cenovno razumen električni avto, pred nami stoji kot betonski megalit problem javne polnilne mreže. Ne bomo razpravljali o podrobnostih, o problematiki smo v naši oddaji že večkrat poročali – a žalostno je, da je najbolj zanesljiv, predvsem pa cenovno dostopen vir napajanja za električne avtomobile polnilnica pred trgovskim središčem.

In preden kritiki priletijo nad nas s »češ, pa si jo polni doma,« naj razkrijemo, kako konin polnilec na izmenični tok deluje le z eno fazo in še to z največ sedmimi kilovati na uro. Ker baterija shrani 64 kilovatnih ur, preprost izračun pove, da kona pred domačo vtičnico stoji tako dolgo, da celo vrtni palčki postanejo nervozni. Ampak Hyundai je svoje kljub vsemu opravil vzorno. Zdaj smo na vrsti mi.

Zdaj pa v hibridno, ki so jo pri Hyundaiju v ponudbo dodali v teh dneh. Pogonski sklop sestavljata bencinski in elektromotor, skupna nazivna izhodna moč je dobre 103 kilovate. Električna energija se shranjuje v litij-ionski bateriji z zmogljivostjo 1,56 kilovatne ure. Moč se na sprednja pogonska kolesa prenaša s pomočjo dvosklopčnega samodejnega menjalnika. Najcenejša hibridna kona z opremo Trend, ki že vsebuje vso tisto osnovno uporabno opremo, stane (z upoštevanjem hyundaijeve eko subvencije) 22.900 evrov.

Škodi pod Slovenci gre dobro. Še več; gre ji predobro, če parafraziramo težavo uvoznikov, da tovarna ne zmore izdobaviti toliko avtomobilov, kolikor je ali bi bilo potencialno zanimanje za češke avtomobile pod Alpami. Zato se z zanimanjem oziramo na pristanek nove Škode, ki se imenuje Kamiq. Gre za tretji Škodin model, ki skače v prenapolnjen bazen SUV-jev, kjer recimo  plava tudi Captur.

Trije, smo rekli: Kodiaq je kralj, vmes je Karoq, Kamiq je na dnu. Kar pa ne pomeni, da je malček, kot smo takšnim avtomobilom rekli včasih. Je pa res, da smo včasih tudi v tem najmanjšem avtomobilskem razredu poznali štirikolesni pogon, Kamiq ga ne ponuja. Očitno je visoko sedenje v kombinaciji s trendom premagalo vozno raznolikost. 

Drugače pa je Kamiq sodoben avtomobil. Oblikovno sledi Škodinemu razumevanju SUV-jev z všečno filozofijo manj je več. Ta oblikovni minimalizem se še enkrat ponovi v notranjščini, nobenega pomanjkanja pa avto ne trpi ko se voznik ozre po naboru tehnologij, ki jih vozilo ponuja. Asistenčni sistemi zadnje generacije se razumejo sami po sebi, med pogonskimi agregati pa so litrski in 1,5 litrski bencinski ter seveda tudi samotni jezdec-en sam diesel. Dobra novica za konec-mogoč je tudi DSG. Toliko ob splavitvi, kaj več o Kamiqu pa prav kmalu.

Skupina Renault je v Evropi vodilni ponudnik električnih lahkih gospodarskih vozil, zdaj pa svojo ponudbo dopolnjuje z modeloma Kangoo in Master Hydrogen, se pravi z voziloma s pogonom na vodik. Vozila so opremljena z gorivno celico za povečanje dosega, ki naj bi znašal več kot 350 kilometrov. Dodatna prednost vodika je tudi, da polnjenje traja le nekaj minut. Kangoo gre na cesto že letos, Master pa prihodnje leto.

Prvi novembrski ponedeljek vas povabimo k sodelovanju. Nekateri se vozijo na avtocesti po prehitevalnem pasu kilometre in kilometre in se obnašajo, kot da so si ga rezervirali. Tako početje povzroča nervozo pri zadaj vozečih in prav lahko pripelje do kakšne neumnosti. Ob opozarjanju, da je tovrstno početje lahko nevarno, pa vas bomo povabili tudi k sodelovanju, in sicer takrat, ko so prometne konice in sta polna oba pasova. Takrat je priporočljivo, da ne pretiravamo s hitrostjo in držimo primerno varnostno razdaljo, da lahko kolona čim bolj gladko sprejme tiste, ki se vključujejo na avtocesto. Tako bo vožnja sicer bolj počasna, a se bo manj ustavljala ali pa se sploh ne bo, opozarja Nataša Kovše z DARSa. Skupaj z vami, vozniki, se bomo poskušali ob konicah peljati čim bolj tekoče.

 

Janez Martinčič