Da so jabolka v Sloveniji med najbolj razširjenim in popularnim sadjem, že veste. V ljudsko védenje so se jabolka vpisala tudi s številnimi pregovori. Vemo, da jabolko ne pade daleč od drevesa in da na lesniki nikdar jabolko ne raste. Pa ste vedeli, da imajo jabolka tudi svoj praznik? Na Kozjanskem že dvajset let pripravljajo prireditev Praznik kozjanskega jabolka. Da so jabolka najbolj cenjena, ko jih zmanjka, je bilo letos očitno tudi na prvem sejemskem dnevu prejšnjo soboto, ko je jabolk pri ponudnikih zmanjkalo že pred 12. uro. A kljub slabi letini sadja je bil obisk sejemskega konca tedna na Kozjanskem jabolku rekorden, pestro dogajanje je v Podsredo privabilo številne obiskovalce.

Ste vedeli, da imajo jabolka svoj praznik? Na Kozjanskem že dvajset let pripravljajo prireditev Praznik kozjanskega jabolka

Eno jabolko na dan odžene zdravnika stran. 
Jabolko ne pade daleč od drevesa. 
Jabolka so najbolj cenjena, ko jih zmanjka.
Jabolko, ki kasneje dozori, se dlje drži.
– slovenski ljudski pregovori

Da imamo danes v Sloveniji veliko jabolk, se moramo zahvaliti Mariji Tereziji, ki je vpeljala zasajanje sadnega drevja ob cestah, da bi popotniki imeli dovolj hrane, konec 18. stoletja pa je skušala pospešiti sadjarstvo s tem, da je nalagala mladoporočenim kmetom, naj ob poroki zasadijo sadno drevje. Danes je Slovenija dežela sadovnjakov, razen v visokogorju praktično ni območja, kjer ne bi uspevalo kako sadno drevje.

Letošnja letina jabolk je slaba, kar dokazuje tudi dejstvo, da jih je na prvem sejemskem dnevu Praznika kozjanskega jabolka zmanjkalo že pred 12. uro. A kljub slabi letini je bil obisk rekorden, prejšnji vikend je trg v Podsredi obiskalo kar 20.000 obiskovalcev, kar je 100-krat več kot ima kraj prebivalcev. Na stojnicah se je letos predstavilo kar 170 ponudnikov iz vseh koncev Slovenije, a samo štirje ponudniki z jabolki, več je bilo tistih, ki so ponujali različne izdelke, pridelane iz jabolk. Obiskovalci so si lahko na stojnicah nakupili ozimnico, sejemski del pa je spremljalo pestro dogajanje. Potekalo je tekmovanje v peki jabolčnega zavitka za naziv “štrudlmajstra”, ki je šel v roke edinima fantoma v konkurenci, Gregorju Ivačiču in Martinu Kosu Strašku. Tradicionalno je potekalo tudi tekmovanje za najdaljši jabolčni olup in ko se na tekmovališču pojavi Martin Magdalenc, je zmaga oddana že pred začetkom. Nič drugače ni bilo niti letos, slavil je z olupom dolgim 431 cm.

“Recept za uspeh sta potrpežljivost in fokus. Moraš se osredotočiti na tisto eno jabolko v letu in takrat dati vse od sebe.” – Martin Magdalenc

Tina Šoln