18. vzporednik

Kitajski ne gre tako slabo, kot bi si to želeli Američani

Dopisnik Uroš Lipušček nas pelje po poti rastoče kitajske industrije visokotehnoloških izdelkov

lipušček
Dopisnik RTV Slovenija iz Kitajske Uroš Lipušček
foto: MMC

Kitajska in Evropska unija se glede političnih vprašanj pogosto znajdeta na različnih bregovih, kljub temu pa gospodarsko sodelovanje vztrajno raste. Izrazit primer so izdelki visokotehnoloških industrij – v EU jih največ uvozimo prav s Kitajske, lani jih je bilo kar za 130 milijard evrov. Z našim dopisnikom Urošem Lipuščkom se odpravimo na pot po kitajski visokotehnološki industriji, zapeljemo s samovozečim avtobusom in razmišljamo o možnostih sodelovanja med Slovenijo in Kitajsko pri razvoju umetne inteligence. Zaletimo se tudi v kitajski spletni požarni zid.

Na Kitajskem šest odstotkov BDP dajejo za razvoj visoke tehnologije, v Sloveniji ne namenjamo niti enega. Kitajski na tem področju ne gre tako slabo, kot bi si to želeli Američani.”

Kitajska vgrajuje tretjino svetovne proizvodnje robotov v svoje tovarne, vse več se ukvarjajo tudi z razvojem umetne inteligence. “Kitajska vlada hoče, da do leta 2030 postane vodilna sila na področju umetne inteligence. Tukaj gre za boj za svetovno prevlado.”