18. vzporednik

Pod Big Benom se je dejansko ustavil čas

Londonski dopisnik Adrijan Bakič o izmuzljivem brexitu, novih predčasnih volitvah in glasnem vpitju v parlamentu

51626440_652045128559504_5083585452607275008_n
Adrijan Bakič
foto: Adrijan Bakič

Združeno kraljestvo se je po štirih letih ognjevitih razprav, treh prestavitvah brexita in napovedanih že drugih predčasnih volitvah znašlo v zelo nezavidljivem položaju. Parlament je serijsko zavračal predloge predsednika vlade Borisa Johnsona, vlada ni izpolnila svoje obljube o dokončnem odhodu iz EU do konca oktobra ne glede na vse okoliščine. Del političnih strank si želi novega referenduma, del dokončne potrditve sporazuma, na ulicah se vrstijo protesti nasprotnikov in podpornikov brexita, nesoglasja se poglabljajo.

V Londonu ta hitri vrtiljak političnega dogajanja spremlja naš dopisnik Adrijan Bakič, s katerim v 18. vzporedniku razmišljamo o iskanju nove poti do brexita, volitvah in prenovljenih odnosih med otokom in celino – pa tudi o tem, zakaj so britanski poslanci med razpravami tako glasni.

“V Združenem kraljestvu trenutno 14 milijonov ljudi živi v revščini. Velike težave so tudi visoke najemnine stanovanj. Ampak vse te druge pomembne teme so povsem v ozadju zaradi brexita.” – Adrijan Bakič

John Bercow, predsednik spodnjega doma parlamenta, je 10 let opravljal to funkcijo, včeraj pa je bil njegov zadnji dan na tem mestu. “Po nekaterih izračunih naj bi v 10 letih besedo “order (mir)!” izrekel kar 14000-krat.”