Jesen na Balkanu prinaša politične preobrate, Albanija in Severna Makedonija brez zelene luči za začetek pristopnih pogajanj.

Ministri za evropske zadeve članic Evropske unije ta teden niso dosegli soglasja za začetek pristopnih pogajanj z Albanijo in Severno Makedonijo, proces je ustavila predvsem Francija. Odločitev je preložena in naj bi padla do konca oktobra, tega prestavljanja pa so v obeh državah že vajeni.

“Najprej je treba prenoviti Evropsko unijo, preden je ta pripravljena sprejemati nove članice. Sedaj se je pokazala tudi potreba po prenovitvi širitvenega procesa, kjer se gleda proti Turčiji. Pri tem procesu je potrebno imeti možnost, da se ga da tudi ustaviti in lažje uravnavati stvari.”  – Boštjan Anžin

Severna Makedonija in Albanija sta za države članice težava zaradi različnih vzrokov, predvsem zaradi korupcije in kriminala. Pogajanja za vstop v Unijo lahko trajajo zelo dolgo, z začetkom pogajanj se ne bi zavezali še k ničemer. Razočaranje je manjše v Albaniji, v Severni Makedoniji pa je drugače, saj so po ureditvi razmer z Bolgarijo in zgodovinskim sporazumom z Grčijo pričakovali zeleno luč za začetek pogajanj.

Drugi dvojček držav sta Kosovo in Srbija, kjer je vsaka država na povsem drugi stopnji pridruževanja EU, a sta odvisni ena od druge, če želita postati polnopravni članici. Na Kosovu je na volitvah prejšnji teden slavila opozicija, največ glasov je dobila stranka Samoopredeitev, ki jo vodi Albin Kurti, znan po svoji nacionalistični retoriki.

“Veliko Srbijo zdaj želijo doseči prek več manjših Srbij. Ne naenkrat, ampak prek manjših Srbij. Dokler imajo tak način razmišljanja in tak cilj, bo zelo težko. Albanci, Hrvati in Bošnjaki ne smejo plačevati cene za to, ni pošteno. Čeprav velika Srbija ne pomeni veliko Francozom ali Nemcem, pa veliko pomeni nam. EU je bila po padcu Miloševiča predobra s Srbijo.”Albin Kurti o odnosih s Srbijo za RTV Slovenija

Prihodnji visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell, ki naj bi ta položaj zasedel v prihodnjem mesecu, je napovedal, da bo njegov prvi obisk v tujini prav v Prištini, kosovsko vprašanje naj bi bilo ena izmed zunanjepolitičnih prioritet nove evropske komisije.

“Od Evropske unije na Kosovu pričakujejo predvsem vizumsko liberalizacijo. Pred tem ne morejo govoriti o ničemer drugem, saj je to najenostavnejši proces, ki bi se moral zaključiti že pred leti, saj je Kosovo edina država v regiji, katere državljani ne morejo svobodno potovati v EU.” – Agron Bajrami, odgovorni urenik največjega kosovskega časnika Koha Ditore o odnosu med Kosovom in EU

Miha Švalj