Aktualno

Val 202 teče: Druga postaja – Maribor

Med tekom na Štajerskem smo se pogovarjali tudi o mišičnem mačku ter primerni obutvi in tekaški podlagi

IMG_4183
Lepo število tekačev se nam je pridružilo na drugi postaji v Mariboru
foto: Val 202

Za nami je že druga postojanka v okviru jesenske tekaške akcije. Potem ko smo najprej tekli v Ljubljani, smo zdaj obiskali Maribor, kjer se nam je pri Treh ribnikih pridružila številčna in razigrana ekipa Mariborskih tekačev. Čeprav je bilo hladno, pravzaprav že skoraj zimsko, je tekaški trener Roman Kejžar z domišljenim treningom poskrbel, da nas ni zeblo.

Fizioterapevt Jure Bornšek o “muskelfibru” ali mišičnem mačku: “Najpomembneje je, da ne nastane. Tek ni samo tek. Ljudje pozabljajo, da preteči 21 ali 42 km ob današnjem sedečem načinu življenja ni preprosto. Kot pravi Usain Bolt: Počitek je najpomembnejši del treninga.”

V oddaji smo se posvetili tudi izbiri primerne tekaške obutve. Kot je povedal tekaški trener Uroš Kožar, se je najpomembneje vprašati, po kakšnem terenu boste tekli. “Rekreativnim tekačem začetnikom priporočam več blaženja, tekačem, bolj usmerjenim v rezultat, pa manj. Sicer pa ne velja pravilo, da za (naj)več cene dobimo najboljše copate.”

Romanov tekaški izziv tedna je tokrat namenjen tistim tekačem, ki nameravajo na Ljubljanskem maratonu teči na 21 in 42 km: “V teh treh tednih lahko naredite še kakšen kakovosten trening: malo daljše distance, recimo 3 krat 3 km ali dvakrat 4 km v maratonskem ritmu, potem pa bo treba počasi treninge spuščati, da dvignemo formo do samega maratona.

Val 202 teče: Prva postaja – Ljubljana

Osrednji del treninga je predstavljal “fartlek”. To je intervalna igra, kjer kombiniramo tekaške odseke različnih hitrosti. Popestrimo ga lahko s poskoki, počepi … : Težko ga je izvajati narobe. Pri fartleku ponavadi ni težav z motivacijo, ker ne gre za monotono nabiranje kilometrov.”

Val 202 teče: Tretja postaja – Ljubljana

Osrednja tema tega tekaškega treninga z maratoncem in tekaškim trenerjem Romanom Kejžarjem sta telesna zmogljivost in zdravje tekača. Preverjamo, kako poteka obremenitveni test, ki postaja v svetu rekreativnega teka vse bolj priljubljen.