Aktualno

Šiška več kot Kino

Od kina do glasbe, med ruralnim in urbanim iz terenskega studia pred Kinom Šiška

šiškaa
foto: Val 202

10 rojstni dan Centra urbane kulture Kino Šiška smo praznovali s Šiškarji in z muziko, ki se je v desetletju zvrstila na majhnem, a pomembnem prizorišču.

Nekaj deset metrov stran od našega terenskega studia je ulica Za vasjo in takšno je tudi okolje. Šiška je mestna četrt, ki prepleta ruralno in urbano. Od kmetij do najvišjih stolpnic. Od gasilske veselice do alternativnega glasbenega podzemlja. Srečali smo se z avtohtonimi Šiškarji in raziskovali, kako se je spreminjala nekdaj največja občina v Sloveniji.

Ogromno ljudi, ki jih skoraj nikoli ne omenjamo in izpostavljamo, je zaslužnih za vse v čemer uživamo, ko obiskujemo Kino Šiška. Med njimi so Jaka Mihelič, vzdrževalec Kina Šiška, Matej Bobič, vodja tehnike in Andreja Bolčina, organizatorka kulturnega programa.

Najbolj zahtevni so ameriški hiphoperji. Z njimi se težko karkoli vnaprej dogovorimo. Potem za njihove želje izvemo na dan koncerta.” – Andreja Bolčina

Simon Kardum, direktor Kina Šiška, je prepričan, da s tako ekipo, kot jo ima, lahko naredi vse. “Naš cilj ni proizvodnja dobička, ampak razsvetljevanje ljudstva.

Eden izmed kritikov trenutnega vodstva in usmeritev je Gregor Tomc, profesor na katedri za kulturologijo na Fakulteti za družbene vede, sicer pa pobudnik za ustanovitev Kina Šiška. “Program mora biti čim širši. Zdaj se mi zdi, da se preveč poskuša usmerjati ljudi.

Eden izmed bolj znanih prebivalcev Šiške, ki se tega dela mesta spominja še iz nekih drugih časov, je tudi dolgoletni dopisnik in poročevalec iz tujine Tone Hočevar. “Spominjam se, ko je bila Celovška cesta še tlakovana, Vodnikova pa makadamska.