Damjan Kozole je režiser in scenarist ter prejemnik številnih domačih in tujih nagrad s področja filma in režije

Damjan Kozole je režiser in scenarist. Celovečerni in dokumentarni filmi, pod katere je podpisan, so prejeli številne domače in mednarodne nagrade. Za dramo Nočno življenje je na festivalu v Karlovih Varih leta 2016 prejel kristalni globus za najboljšo režijo, kar je najvišje mednarodno filmsko priznanje v samostojni Sloveniji. Njegov najnovejši film Polsestra je pred tednom dni na festivalu slovenskega filma prejel nagrado vesna za najboljšo žensko glavno vlogo. 

Njegova filmska pot se je začela leta 1987 na festivalu v Pulju: 

“Privilegij je bilo okusiti del Jugoslavije, začel sem v nekem povsem drugem času in sploh še nisem bil odločen, da bom filme snemal vse življenje. Puljski filmski festival je bil resnično pomemben, odprl mi je vrata v svet filma.”

Pri ustvarjanju filmov že vrsto let sodeluje s producentom Danijelom Hočevarjem in Ognjenom Sviličićem in številnimi drugimi ustvarjalci:

"Priložnost imam delati z izjemnimi ljudmi. Glavne protagoniste filmov oblikujem sam, na neki točki pa potrebujem ljudi, s katerimi preverjam in napadam ideje. Sodelovanje z več ljudmi je produktivno, ker samega sebe ne moreš tako razčleniti in demontirati, kot te lahko nekdo drug."

Kozole sodeluje s številnimi mladimi ustvarjalci in pravi, da je slovenski film v dobrem stanju, kljub temu pa ni optimist.

“Na slovenski filmski sceni sem že 30 let in prelomnic je bilo veliko, prelomilo se ni pa nič. Celotni letni slovenski filmski proračun je manjši kot proračun enega evropskega filma.”

 

 

Nina Zagoričnik