Umirjenost, preudarnost in potrpežljivost so lastnosti, primerne oziroma celo nujne za guvernerja centralne banke. Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle jih ima. Poleg tega pa tudi precej odločne odgovore, zakaj Evropska centralna banka znižuje že zdaj negativne obrestne mere, kaj se bo zgodilo z 20 milijardami slovenskih prihrankov, naloženih v bankah, če bodo uvedene bančne ležarine, pa tudi o tem, kako ocenjuje bančno sanacijo pred šestimi leti, po kateri se prah še vedno ni polegel.

Umirjenost, preudarnost in potrpežljivost so lastnosti, primerne oziroma celo nujne za guvernerja centralne banke. Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle jih ima

Poleg tega ima Boštjan Vasle tudi precej odločne odgovore, zakaj Evropska centralna banka znižuje že zdaj negativne obrestne mere, kaj se bo zgodilo z 20 milijardami slovenskih prihrankov, naloženih v bankah, če bodo uvedene bančne ležarine, pa tudi o tem, kako ocenjuje bančno sanacijo pred šestimi leti, po kateri se prah še vedno ni polegel: "Čeprav je v javnosti zelo široko razširjeno, če ne celo posplošeno stališče, da je bila sanacija bančnega sistema proces, v katerem je šlo marsikaj, v ekstremnih primerih celo vse narobe, je dejstvo, da do danes, institucije, ki so pristojne za ugotavljanje morebitnih nepravilnosti, niso ugotovile nobene nepravilnosti."

"Če bi Banka Slovenije privolila v zdajšnjo dikcijo zakona, bi s tem kršila Ustavo RS, kršila bi pogodbo o delovanju EU, kršila bi status Evropske centralne banke oziroma notranja pravila Banke Slovenije. Torej naj še enkrat poudarim, kratko in zelo jasno: ne, da mi tega nočemo, ampak ne smemo!" – o podrejencih

Gospodarska rast se je v začetku leta začela ohlajati, mislili so, da bo to kratko obdobje, ampak ta umirjena rast bo trajala malo dlje, dodaja Boštjan Vasle, a zagotavlja, da so razmere v slovenskem bančnem sistemu zelo stabilne.

"Obstajajo dogovori, (ne)napisana pravila, kako komunicirati, zato se včasih zdi, da smo manj dostopni medijem. Ampak poudarjam, da smo odprti za komuniciranje z mediji."

Urška Jereb