Nedeljski gost

Razmere v slovenskem bančnem sistemu so zelo stabilne

Umirjenost, preudarnost in potrpežljivost so lastnosti, primerne oziroma celo nujne za guvernerja centralne banke. Guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle jih ima

photo_607998_20181206 (1)
foto: Ziga Zivulovic jr./Bobo

Poleg tega ima Boštjan Vasle tudi precej odločne odgovore, zakaj Evropska centralna banka znižuje že zdaj negativne obrestne mere, kaj se bo zgodilo z 20 milijardami slovenskih prihrankov, naloženih v bankah, če bodo uvedene bančne ležarine, pa tudi o tem, kako ocenjuje bančno sanacijo pred šestimi leti, po kateri se prah še vedno ni polegel: “Čeprav je v javnosti zelo široko razširjeno, če ne celo posplošeno stališče, da je bila sanacija bančnega sistema proces, v katerem je šlo marsikaj, v ekstremnih primerih celo vse narobe, je dejstvo, da do danes, institucije, ki so pristojne za ugotavljanje morebitnih nepravilnosti, niso ugotovile nobene nepravilnosti.”

Če bi Banka Slovenije privolila v zdajšnjo dikcijo zakona, bi s tem kršila Ustavo RS, kršila bi pogodbo o delovanju EU, kršila bi status Evropske centralne banke oziroma notranja pravila Banke Slovenije. Torej naj še enkrat poudarim, kratko in zelo jasno: ne, da mi tega nočemo, ampak ne smemo!” – o podrejencih

Gospodarska rast se je v začetku leta začela ohlajati, mislili so, da bo to kratko obdobje, ampak ta umirjena rast bo trajala malo dlje, dodaja Boštjan Vasle, a zagotavlja, da so razmere v slovenskem bančnem sistemu zelo stabilne.

Obstajajo dogovori, (ne)napisana pravila, kako komunicirati, zato se včasih zdi, da smo manj dostopni medijem. Ampak poudarjam, da smo odprti za komuniciranje z mediji.