Legenda teka na 110 metrov z ovirami Colin Jackson prvenstvo v Dohi spremlja kot televizijski strokovni komentator

Dvainpetdesetletni Colin Jackson je leta 1988 na olimpijskih igrah v Seulu osvojil srebrno medaljo, dvakrat pa je osvojil tudi naslov svetovnega prvaka. Še posebej tek v Stuttgartu je bil izjemen – 20. avgusta leta 1993 je v finalu s časom 12,91 takrat izboljšal svetovni rekord, je pa postavljen čas v tej disciplini še vedno rekord svetovnih prvenstev.

“Stuttgart … to je bil zame res fenomenalen trenutek. Res sem bil v odlični formi in dobro tekel. Moj sparing partner na treningu je bil takrat Linford Christie, ki je na tistem prvenstvu osvojil zlato medaljo v teku na 100 metrov. Zelo dobra prijateljica Sally Gunnell je izboljšala svetovni rekord v teku na 400 metrov z ovirami tik pred mojim nastopom. Bil sem zelo živčen, čutil sem neko odgovornost, ker sta moja rojaka pred menoj nastopila tako izjemno.”

Za slovensko reprezentanco pravi, da so pred njo lepi časi. “Ste mala nacija in glede na to je vaš razvoj tekmovalcev še vedno sorazmerno dober.”

Atletika se spopada s hudo krizo identitete.

“Težko me je vprašati, kdo je superzvezdnik svetovne atletike, saj sem sam velik navijač atletike. Dina Asher Smith je stara komaj 23 let, pa je osvojila naslov svetovne prvakinje na 200 metrov in drugo mesto na 100 metrov.”

Zadnje dni so veliko prahu dvignili prazni sedeži na stadionu Khalifa.

“Če vprašate atlete, bodo rekli, da jim ni mar. Na takšnih tekmovanjih so jim pomembni le rezultati, državni rekordi, rekordi svetovnih prvenstev in tako naprej. Atletom je vseeno, ali je stadion na pol prazen ali poln, oni so tu zaradi tekme.”

Marko Cirman