Srbska avtorica Radmila Lazić velja za upornico z razlogom, saj brez zadržkov piše o ljubezni, seksu, samoti in drugih, za nekatere še vedno občutljivih temah. Njena zbirka Blues Dorothy Parker je bila imenovana za najprovokativnejšo srbsko poezijo 20. stoletja. Pri naši založbi Beletrina je pred kratkim izšla dvojezična izdaja njenih pesmi z naslovom Brez anestezije.

Brez anestezije z Radmilo Lazić

Srbska avtorica Radmila Lazić velja za upornico z razlogom, saj brez zadržkov piše o ljubezni, seksu, samoti in drugih, za nekatere še vedno občutljivih temah. Je ena najbolj prepoznavnih srbskih avtoric, feministk in aktivistk, ki je glas svoje vesti zastavila tudi proti velikosrbski politiki Slobodana Miloševića. Je borka za človekove pravice in zagovornica ženske emancipacije.

Njena zbirka Blues Dorothy Parker je bila imenovana za najprovokativnejšo srbsko poezijo 20. stoletja. Pri naši založbi Beletrina je pred kratkim izšla dvojezična izdaja njenih pesmi z naslovom Brez anestezije.

“Družba je omamljena, je pod anestezijo, ker obstaja reklamni stroj, ki govori nekaj, govori, da bo bolje, vi pa živite, kakor pač živite.”

Sama zase pravi, da je neposredna, da v pisanju ne blaži, njene besede so brezkompromisne, in čeprav take velikokrat zabolijo, je to vseeno bolje od laži in neresnic. A to marsikomu ni po volji.

“Moški si želijo, da bi bil jezik žensk tišina. In morda je ravno to, da so ženske spregovorile, pogosto razlog, da dobijo nož med rebra, naboj ali pest.”

Veronika Gnezda