Zapelje nas Mitsubishi outlander, ki lahko veliko dela opravi tudi s pomočjo elektrike, potem opozorimo na prihod še enega iz iste hiše, na osveženega ASX-a, in še na predstavitev osme generacije volkswagnovega passata. Z Andrejem Brglezom pa razmišljava, kateri način za upravljane s funkcijami v avtomobilu bi bil najbolj primeren in varen - ali s pomočjo zaslona na dotik, s pomočjo stikal na sredinski konzoli ali na volanski prečki, s kretnjami ali glasovno – to pa prinaša tudi dodatne možnosti, da nas slišijo in nam sledijo.

Glasovno upravljanje je nedvomno zanimivo in praktično, a lahko prinese tudi dodatne možnosti, da nam sledijo, da vedo, kako razmišljamo o določenih stvareh.

Kopica stvari je v avtomobilu, ki nas zaposlujejo, nam jemljejo pozornost, in jih lahko upravljamo na različne načine. Lahko jih upravljamo s pomočjo zaslona na dotik, lahko s pomočjo stikal na sredinski konzoli ali na volanski prečki, lahko tudi s pomočjo kretenj ali z glasovnim upravljanjem. To je nedvomno zanimivo in praktično, a lahko prinese tudi dodatne možnosti, da nam sledijo, da vedo, kako razmišljamo o določenih stvareh, opozarja Andrej Brglez.

Čeprav Mitsubishijev outlander na zunaj ni korenito spremenjen, pa je z novimi svetili LED in nekaj manjšimi spremembami tudi v notranjosti nedvomno privlačnejši od predhodnika. O prostornosti in uporabnosti ne gre dvomiti, zato ne bomo izgubljali besed. Moramo pa se posvetiti oznaki PHEV, ki označuje priključno hibridno vozilo, in med temi je outlander PHEV najbolje prodajano takšno vozilo v Evropi, menda se jih po cestah vozi že več kot 100 tisoč.                      Naprej: PHEV ni čisto tak hibridni avtomobil, kot jih poznamo in kjer bi motor z notranjim izgorevanjem in elektromotor skrbela za pogon. Tu gre za dva elektromotorja, vsakega na eni osi, 99-kilovatni 2,4-litrski bencinski motor pa v glavnem skrbi za polnjenje baterije in le občasno pomaga poganjati prednja kolesa. Menjalnik je seveda brezstopenjski samodejni. Da ne bomo preveč komplicirali: v samo električnem načinu se da prevoziti približno 50 kilometrov, vozi pa se največ 135 km/h. Sicer pa je pomembno, da se da (preverjeno) s preračunljivo vožnjo povprečje porabe goriva spraviti tudi pod pet litrov, pa čeprav sploh ne uporabljamo zunanjega polnjenja. Sicer pa lahko polnimo z navadno vtičnico ali s hitrim polnjenjem – če to počnemo pogosto, se povprečna poraba goriva lahko seveda še občutno zmanjša in v najboljšem primeru – če smo zelo vestni – doseže ničlo.
Štirikolesni pogon ima zdaj še posebna programa za športen način vožnje in za vožnjo po snegu, sicer pa je pri tem športnem terenskem vozilu zanimivo še nekaj: lahko proizvaja elektriko tudi za zunanje odjemalce.                                                                                                                                                                                                        Cena: osnovni paket intense vsebuje tako rekoč vse bistveno, kar potrebujemo za udobje in varnost, cena je dobrih 41 tisočakov, kar je nekaj tisočakov več kot dizelska ali bencinska izvedenka, subvencija Eko sklada pa razliko skoraj izniči.

Pri Mitsubishiju pa zdaj ponujajo tudi nekaj manjšega – prenovljeni model ASX. Povsem nov je prednji del avtomobila, ki si je nadel izraz svojih sorodnikov, svetlobna telesa je zavzela LED tehnologija, tudi zadaj, dodanih je kar nekaj varnostnih sistemov. Nov je dvolitrski 110 kilovatni bencinski agregat, ki je povezan s pet stopenjskim ročnim menjalnikom ali ali s samodejnim CVT; možen je tudi štirikolesni pogon. Osnovna različica stane 16 tisočakov. Pri prodajalcu računajo, da ASX še naprej ostane njihov najbolje prodajani model.                                                                                                                                                                                              Ko smo že pri Mitsubishiju, omenimo še njihov novi pick-up, ki nas prevaža ravno v teh dneh. Zavod Reševalni pas pa je tudi dobil enega. Tako bo robustni L200 zdaj tisti, ki bo pomagal pri osveščanju slovenske javnosti o pomembnosti pravilnega razvrščanja vozil ob zastojih na avtocestah.

Na pamet bi človek dejal, da se histerija crossoverjev in SUV-jev mora nekje poznati. Recimo pri zmanjšani prodaji klasičnih limuzin in kombi limuzin. Delno to drži in avtomobilski razredi se zadnja leta mešajo kot  jabolka in hruške. A obstajajo avtomobili, ki so nedotakljivi. Eden izmed njih je volkswagen passat. Na Slovenskem izjemno priljubljen in vodilni kar na nekaj lestvicah; med drugimi tudi na tisti, ki spremlja uvoz rabljenih vozil. Z vsem tem glamurjem prihaja k nam v prenovljeni osmi generaciji.                                                                                                                                                                                                                                              40.400 pasatov je mogoče srečati na slovenskih cestah, nekatere med njimi tudi že z zvenečo oznako starodobnik. Kaj je na avtomobilu tako privlačnega, poskušamo z intenzivnim raziskovanjem v naši redakciji ugotoviti že zadnjih nekaj desetletij, danes se lahko v nekaj stavkih brez slabe vesti posvetimo novorojenčku.                                                                                                                                                                                                                                                                        Kot je že običaj prihaja v obeh karoserijskih različicah, spremembe pa se dotikajo skoraj vseh sklopov v vozilu. A kot je običajno: največ novosti prinaša vseobsegajoča digitalizacija. Kot novost, ki gre mogoče že proti absurdu; mobilni telefon lahko spremenite v mobilni ključ, s katerim lahko dostopate do vozila, ga odklepate in tudi zaženete. Mobilnih ključev je lahko več, tako da se svobodno odločate komu boste dovolili uporabo vašega vozila. Dobra novica za upravljalce voznih parkov, še boljša novica za vlomilce.                                                                                                                                                                                                                    Ob vseh mogočih različicah in kombinacijah pa na koncu opozorimo še na nam ljubo različico alltrack.

 

 

Janez Martinčič