Andrej Brglez komentirala izjavo prvega moža Kie v Evropi Emilia Herrere, ki pravi, da bo do leta 2030 tržni delež vozil na električni pogon znašal 23 do 25 odstotkov in tak delež naj bi potem obstal tudi v prihodnje. Poudaril je še, da je vodik eden izmed energentov, ki bodo v prihodnjih letih še kako pomembni. Če spomnimo, da je med petimi milijoni električnih vozil na svetu le 11 tisoč takih na gorivne celice, ki potrebujejo za proizvodnjo električne energije vodik, potem je kar težko verjeti, da bi vodik res lahko bil tako pomemben energent v prihodnjih letih. A Andrej razmišlja, da je prednosti pri uporabi vodika kar nekaj – ena zelo pomembna je recimo tudi ta, da ohranja skoraj celotno znano uveljavljeno verigo posrednikov, ki sodelujejo pri proizvodnji oziroma še bolj pri distribuciji, kar iz gospodarskega vidika vsekakor ni nepomembno. Skratka, kaže, da bo vodik v bližnji prihodnosti postal pomemben energent pri pogonu vozil.

Prvi mož Kie v Evropi pravi, da bo do leta 2030 tržni delež vozil na električni pogon znašal od 23 do 25 odstotkov

Prvi mož Kie v Evropi Emilio Herrera je dejal, da bo do leta 2030 tržni delež vozil na električni pogon znašal od 23 do 25 odstotkov. Poudaril je še, da je vodik eden izmed energentov, ki bodo v prihodnjih letih še kako pomembni.

Vendar če spomnimo, da je med petimi milijoni električnih vozil na svetu le 11 tisoč takih na gorivne celice, ki potrebujejo za proizvodnjo električne energije vodik, potem je kar težko verjeti, da bi vodik res lahko bil tako pomemben energent v prihodnjih letih.

Kljub temu Andrej Brglez poudarja, da je prednosti pri uporabi vodika kar nekaj, tudi ta, da ohranja skoraj celotno znano verigo posrednikov, kar iz gospodarskega vidika ni nezanemarljivo.

V prejšnjih tednih smo poročali o novi generaciji clia, natančni opazovalci Renaultovih načrtov pa vedo povedati, da tudi nova generacija capturja ni daleč.        Renault je namreč v odhajajoče vozilo dodal najnovejši 1,3-litrski bencinski agregat, imenovan TCe, in s tem nakazal, kakšna prihodnost bo prišla. Novi agregat se je rodil predvsem zaradi zahtevnejših okoljevarstvenih standardov. Kot velja za četrto generacijo clia, se bo v prihodnjih mesecih tudi odhajajočega capturja najverjetneje dalo dobiti za soliden denar.

Mazda CX-30 je novi kompaktni križanec, ki so ga tisti, ki se jim zdi CX-3 malo premajhen, CX-5 pa malo prevelik, pričakovali z velikim zanimanjem. Avtomobil je všečno oblikovan, o tem ne gre dvomiti, znotraj bolj prostoren, kot bi pričakovali, ob pogledu od zunaj in kakovostno izdelan; namenili so mu zelo bogat nabor elektronskih pomagal že v serijski opremi. Najcenejša Mazda CX-30 stane 23 tisočakov.

Pri Hyundaiju pa so osvežili model ioniq, ki ga ponujajo v treh izvedbah. Električna je poleg močnejšega, 100-kilovatnega elektromotorja dobila tudi večji baterijski sklop, ki naj bi ponujal čez 300 km avtonomije. Čas polnjenja v domači vtičnici so skrajšali na dobrih šest ur, na hitri polnilnici pa se baterijski sklop do 80 odstotkov kapacitete napolni v slabi uri. Cene pa gredo od 25 tisočakov navzgor.

 

Janez Martinčič