Festival zvočnih in avdiovizualnih umetnosti Sonica bo na različnih prizoriščih v Ljubljani že enajstič pretresal sodobne trende na presečišču umetnosti, tehnologije in glasbe.

Na festivalu zvočnih in avdiovizualnih umetnosti Sonica 2019: Varuhi

Ena od možnih rešitev Fermijevega paradoksa je, da nezemeljske inteligentne vrste poskušajo aktivno skriti svoj obstoj, da jih ne bi napadli sovražniki, ljudje. Kot član vrste, ki jo je človeštvo pripeljalo na rob izumrtja, lahko potrdim, da je to modra strategija,” pravi pripovedovalec v filmu Velika tišina. V njem so papagaji varuhi vrednot, ki bi lahko rešili človeštvo, če bi jim le prisluhnili. Velika tišina bo uvod v letošnji festival Sonica z naslovom Varuhi. Ta izvira iz še enega filma: Coda, ki govori o ustvarjalnem procesu enega najpomembnejših sodobnih glasbenikov, Ryuichija Sakamota. V Codi se napetost med ‘uglašenim’, človeškim, tehnološkim in naravnim, razglašenim ves čas vzpostavlja kot temelj nasprotja, ki je potrebno za lepoto.

Festival zvočnih in avdiovizualnih umetnosti Sonica 2019: Varuhi bo na različnih prizoriščih v Ljubljani že enajstič pretresal sodobne trende na presečišču umetnosti, tehnologije in glasbe.

Med zanimivimi tujimi glasbenimi imeni, ki prihajajo v Ljubljano, so: nekdanji član ameriške skupine Nine Inch Nails, italijanski glasbenik Alessandro Cortini, finsko-berlinski duo Amnesia Scanner, anonimna projekta patten in Abul Mogard, britanska čelistka Lucy Railton, ruski CoH, irski duo lakker …

Jolanda Fele