Ta teden bodo na odrih v Kranju, Novi Gorici, Novem mestu in Ljubljani premierno na ogled gledališke pa tudi plesne in operne predstave.
Slovensko komorno glasbeno gledališče nocoj v Cankarjevem domu premierno uprizorilo komično opero Ženitev Bohuslava Martinůja v režiji Nane Milčinski. :V kranjskem Prešernovem gledališču bo v četrtek premiera Strahov Henrika Ibsena. Ustvarjalci so klasično dramo iz leta 1881 posodobili. V SNG Nova Gorica pa bodo v četrtek premierno uprizorili novo delo Iztoka Mlakarja Tutošomato. Predstavo, ki je nastala v koprodukciji z Gledališčem Koper, je režiral Vito Taufer.

Pred festivalom Borštnikovo srečanje običajno na gledaliških odrih potekajo premiere. Tako je tudi letos.

Pred festivalom Borštnikovo srečanje običajno na gledaliških odrih potekajo premiere. Tako je tudi letos. Ta teden bodo na odrih v Kranju, Novi Gorici, Novem mestu in Ljubljani premierno na ogled gledališke pa tudi plesne in operne predstave.

Slovensko komorno glasbeno gledališče vedno uprizarja opere, ki jih v Sloveniji ne vidimo pogosto – tokrat v sodelovanju s Cankarjevim domom in festivalom Velenje: redkeje izvajano Ženitev Bohuslava Martinůja. Komično opero, ki bo premierno na ogled nocoj v Cankarjevem domu, je v sodobni čas prestavila režiserka Nana Milčinski.

Družinska drama Strahovi v režiji Igorja Vuka Torbice je nova uprizoritev Prešernovega gledališča Kranj. Henrik Ibsen, ki velja za očeta sodobne drame, je Strahove napisal leta 1881 in jih sprva naslovil Gengangere. Igra je bila razglašena za nemoralno in je med takratnim meščanstvom vzbudila ogorčenje in odpor, ker je avtor poleg vprašanja evtanazije obravnaval tudi spolne bolezni, ki so bile v tedanji družbi tabujska tema.
Premiera Strahov Henrika Ibsena, klasično drame, ki so ustavrjalci posodobili, bo v četrtek v kranjskem Prešernovem gledališču.

Komedija Tutošomato prihaja na veliki oder SNG Nova Gorica. Krstna uprizoritev dela Iztoka Mlakarja je nastala v režiji Vita Tauferja in koprodukciji z Gledališčem Koper. Komedijo z zabavnim in burkaškim dogajanjem, napisano v značilnem in sočnem humornem dialektu, dopolnjujejo songi in instrumentalni trio z živo glasbo.

Jolanda Fele