Aktualno

Kako bodo droni spremenili naša mesta

Droni so kot avtomobili pred dobrim stoletjem - začenjajo spreminjati infrastrukturo in zunanjo podobo mest

ginkgo-3758236_1920
foto: nanoom/Pixabay

Pred stoletjem je množična proizvodnja avtomobilov sprožila veliko preobrazbo mest po vsem svetu, danes se urbana območja seznanjajo z novo tehnologijo, ki bo zahtevala nove prilagoditve – droni. O tem, kako lahko brezpilotne letalnike uporabimo v javnih službah za zagotavljanje novih storitev ter kako bo bolj množičen prihod dronov spremenil vidno in nevidno infrastrukturo mest, se pogovarjamo z britanskim raziskovalcem novih tehnologij za javne storitve Olivierjem Usherjem iz organizacije Nesta.

“Predstavljajmo si prihodnost, v kateri so droni zelo razširjeni. To zahteva komunikacijsko infrastrukturo, omrežje 5G, ustvariti bomo morali sistem za upravljanje zračnega prometa z droni. V mestih je treba začeti s takšnega stališča: kako lahko uporabimo drone za reševanje problemov? Ne pa da le rečemo, da so droni odlična tehnologija in jo zato želimo promovirati.” – Olivier Usher

Olivier Usher se je udeležil mednarodne konference Smart Cities 2019, ki sta jo v Ljubljani organizirala Inštitut »Jožef Stefan« in Strateško Razvojno Inovacijsko Partnerstvo Pametna mesta in skupnosti (SRIP PMiS).