Interval

Interval – 37: Premierni, Kreativni, Koncertni, Jazz

Nove izdaje Mateja Krajnca, tria Širom, skupine There Be Monsters in koncerti

Premierni Interval: The Guardian – naslovna skladba s svežega izdanega LP-ja The Guardian Mateja Krajnca

Matej Krajnc

foto: Lenka Krajnc

Matej Krajnc v svojem ustvarjanju prepleta glasbo in literaturo. Je pesnik, prozaist, publicist, prevajalec in glasbenik. Poezijo in glasbo že od leta 1992 združuje s kantavtorstvom. Svoje pesmi uglasblja v kantavtorski/šansonski maniri in redno izdaja nosilce zvoka. Teh je že 180.

Nov avtorski projekt The Guardian je izdal pri Kulturnem centru Maribor v dveh različicah – v digitalnem formatu in kot LP.
Uglasbenih 12 pesmi z angažirano in tudi intimno tematiko je z izdajo LP-ja doživelo tudi svojo prvo tiskano objavo.
The Guardian je tretji album s pesmimi v angleščini. Z njim se Matej Krajnc tretjič predstavlja kot Matt Kaye.

 

Kreativni Interval: trio Širom – tretji album z naslovom Svet, ki speče konju cvet

Širom

foto: Tadej Čauševič

Širom je tolminsko-kraško-prekmurski trio, ki ga sestavljajo multiintrumentalisti in glasbeni raziskovalci: Ana Kravanja, Samo Kutin in Iztok Koren. Njihovo avtorsko instrumentalno glasbo, ki se skozi miniaturne preplete tradicionalnih godb, klasičnih in improvizatorskih elementov povezuje v samosvojo izkušnjo. Zaznamuje jo edinstven zvok, ki je kombinacija klasičnih, tradicionalnih in ročno izdelanih glasbil.
Trio Širom je prvenec I. izdal leta 2016 v sodelovanju založb ZARŠ in Klopotec.
Njegov drugi album Lahko sem glinena mesojedka je leta 2017 izšel pri založbi za etno glasbo Glitterbeat za slovenski in tuji trg. Zanj je v tujini trio Širom prejel več kot 100 pozitivnih medijskih recenzij, ocen in objav. Svojo glasbo pa je predstavil na različnih koncertnih in festivalskih prizoriščih, tako doma kot v tujini.
Tako kot drugi je tudi tretji album Svet, ki speče konju cvet izšel pri založbi Glitterbeat – uradno 30. avgusta. V različnih medijih se znova vrstijo izvrstne kritike domačih in tujih recenzentov.
Konec avgusta in v začetku septembra je skupina Širom novi album predstavila na turneji po festivalsko-koncertnih prizoriščih v sedmih evropskih državah.
Ta četrtek, 3. oktobra, pa bo v Kinu Šiška v Ljubljani slovenska koncertna premiera svežega albuma Svet, ki speče konju cvet.

 

Koncertni Interval: izbor koncertnih dogodkov od nedelje do nedelje.

Interval Jazza: skupina There Be Monsters – drugi album z naslovom The Ark

There Be Monsters

foto: Nina Pernat

There Be Monsters je ime avtorskemu projektu in istoimenski zasedbi, ki jo vodi Boštjan Simon. Saksofonist in skladatelj, ki sodeluje in koncertira z domačimi in tujimi glasbeniki tako na domačih kot na tujih odrih, je ustanovni član različnih zasedb – med njimi so tudi Velkro, Litošt, Vanilla Riot, Big Band Nova.
”There Be Monsters” v angleščini označuje področje neznanega, neraziskana ozemlja, ki jih stari zemljevidi prikazujejo kot domene pošasti in drugih mitoloških bitij. Glasba ”There Be Monsters” pa se osredotoča na ločnico med znanim in neznanim, komponiranimi in odprtimi zvočnimi krajinami.
Prvič je skupina Boštjana Simona There Be Monsters nastopila na festivalu Brda Contemporary Music festival v Šmartnem leta 2013.
Oktobra 2016 je posnela istoimenski prvenec in ga leta 2017 izdala pri založbi Klopotec. Pri isti založbi je 20. septembra izdala tudi novi, drugi album The Ark.
Skupina There Be Monsters, ki jo sestavljajo: Boštjan Simon – tenor in sopran saksofon, Mirko Cisilino – trobenta, Luigi Vitale – vibrafon, Goran Krmac – tuba, Bojan Krhlanko bobni, je album The Ark premierno predstavila na dan izida na 15. festivalu slovenskega jazza na Ravnah na Koroškem. Naslednji koncert bo tudi na festivalu – v petek, 4. oktobra, na 24. mednarodnem festivalu Keltika v Cerknem.