Kozmologija in eksoplaneti, razvoj litij-ionskih baterij, pa pomen kisika za delovanje naših celic. To so letošnje prve tri Nobelove nagrade - za fiziko, kemijo in medicino. Zadnjo prav s področja obnašanja celic v telesu, ko se raven kisika v njih zniža. “Zaznavanje kisika ima res velik pomen - od tega, kako delujejo večcelični organizmi, do tega, da ima velik vpliv na različne bolezni, tudi na razvoj in nastanek raka,” pravi dr. Maja Čemažar z Onkološkega inštituta UKC Ljubljana. Z dr. Majo Čemažar, z dr. Andrejo Gomboc z UNG in z dr. Robertom Dominkom s Kemijskega inštituta smo pokomentirali letošnji Nobelov izbor.

Letos so nagrade podelili znanstvenikom, ki delujejo na področju kozmologije in eksoplanetov, razvoja litij-ionskih baterij in raziskujejo pomen kisika za delovanje naših celic

Kozmologija in eksoplaneti, razvoj litij-ionskih baterij, pa pomen kisika za delovanje naših celic. To so letošnje prve tri Nobelove nagrade – za fiziko, kemijo in medicino. Zadnja prav s področja obnašanja celic v telesu, ko se raven kisika v njih zniža. “Zaznavanje kisika ima res velik pomen, od tega, kako delujejo večcelicni organizmi, do tega, da ima velik vpliv na razlicne bolezni, tudi na razvoj in nastanek raka,” pravi dr. Maja Čemažar z Onkološkega inštituta v Ljubljani. V družbi dr. Maje Čemažar, astrofizičarke dr. Andreje Gomboc z UNG in dr. Roberta Dominka s Kemijskega Inštituta smo pokomentirali letošnji Nobelov izbor.

⚠️@NobelPrize 2019 za medicino, fiziko in kemijo so podeljene. ?

Dr. @RobertDominko s @kemijski
se je izjemno razveselil nagrade za kemijo, ki gre letos v roke raziskovalcem litij-ionskih baterij. ??

O Nobelovih nagradah pa več jutri ob 12.00 v @FrekvencaX. pic.twitter.com/pGwyi0j7Yk

— Maja Stepančič (@mstepancic) October 9, 2019

Maja Stepančič