Četrt stoletja od začetka in 15 let po koncu snemanja Prijateljev slovito humoristično serijo praznujemo z največjimi oboževalci, ki delijo spomine.

Četrt stoletja od začetka in 15 let po koncu snemanja Prijateljev slovito humoristično serijo praznujemo z največjimi oboževalci, ki delijo spomine

22. septembra 1994 so se na malih zaslonih prvič pojavili danes najslavnejši Prijatelji. Televizijska serija, ki je včeraj praznovala 25. rojstni dan, je bila nominirana za 57 emmyjev, prejela jih je sedem. V desetih letih so ustvarjalci posneli deset sezon, ki jih sestavlja 236 epizod, serija pa še danes ostaja ena najbolj priljubljenih in prepoznavnih televizijskih serij vseh časov.

Anei, 39, pravi, da so mu Prijatelji še posebej ljubi zato, ker nikoli niso žaljivi do nikogar, niti manjšin. To pripisuje dejstvu, da so serijo snemali pred 300-glavo množico, občinstvo pa jo je s svojimi odzivi sooblikovalo.

“Z bratom sva oba oboževalca in kadar koli gledava oziroma slišiva kaj iz serije, vedno tekmujeva, kdo bo prej uganil, kateri del je. Pa ne samo kateri del, katera sezona, ampak tudi naslov epizode.”

Zdi se, da četrt stolejta najslavnejših prijateljev praznuje ves svet. Ikea je poustvarila ikonično dnevno sobo iz stanovanja Rachel in Monice, podjetje Lego je oblikovalo poseben set kock, kavarno Central Perk, v kateri so se prijatelji pogosto družili, modna hiša Ralph Lauren pa je ustvarila kolekcijo oblačil, ki jo je navdihnila prav ta serija.

Tina, 30, pravi, da ne zbira spominkov z logom serije, ima pa družabno igro, s katero svojo strast do Prijateljev deli s svojimi prijatelji:

“Kar mene najbolj pritegne, so te podrobnosti, ker te (igra) sprašuje, recimo, kdo v seriji začne prvi govoriti. V prvi sezoni je to Monica.”

Maja, 38, in Tim, 26, sta zakonca, za katera se zdi, da s Prijatelji živita, pravita, da se iz nje učita, kako se spopadati s težavami.

“Z lahkoto jih gledava ves dan. Pa naslednji dan, pa dan po tem, ves čas! Prideva domov, prižgeva televizijo, tudi če kaj delava zraven, jih poslušava, se nasmejiva in jih oponašava.”

Maruša Kerec, Ajda Kus