Evropa osebno

Elektriko smo v moji vasi dobili leta 2012

Mlada levinja Afrike je eden njenih najpogostejših vzdevkov, sama pa se predstavlja kot Wiyaala

SissalaGoddessCoverArt-NoBorder
foto: Wiyaala.com

Prihoda električne napeljave v vas leta 2012 se spominja tudi zato, ker je takrat zmagala na tekmovanju, na katerem so iskali nove ganske pevske zvezde.

 Zagledala sem oglas »Hočete postati zvezda?«. O, seveda hočem. Avdicija je bila v prestolnici Akri in sem šla. Nekako sem nabrala denar, pobasala vse, kar sem imela, in šla. Prvo leto so mi rekli, da nisem dovolj dobra. In sem se odpeljala z avtobusom nazaj domov. 12 ur vožnje. Prihodnje leto sem šla spet – in spet NE. Tretje leto sem že bila rezerva. In sem se vrnila še četrtič. Takrat sem zmagala.

 Zaradi njenega nekoliko fantovskega videza so se ji doma posmehovali in jo odvračali od morebitne pevske kariere. Ko ji je uspelo, ni bilo več pomembno, da je temnopolta, da obstajajo lepša dekleta, da bi pravzaprav tradicionalno najprej morali priložnost dobiti fantje.

 Vsi so bili navdušeni, v hipu so postali moji oboževalci. V vasi so mi pripravili velik sprejem, pred dvema letoma je vas celo dobila Wiyaala street, torej ulico, poimenovano po meni. Ni velika, ni asfaltirana, ampak meni je všeč.

 Sicer pa »mlada levinja Afrike«, kot ji pravijo, največkrat sliši, da je nova Grace Jones.

 O, moj bog, Grace Jones je nazaj. Sploh, ko nosim podobno pričesko kot ona. To res velikokrat slišim. Nastopa kot Tina Turner in ima afriško energijo kot Angelique Kidjo. Taka mešanica vseh treh div se zdim ljudem. Veseli me, da me primerjajo z njimi. Te ženske so legende.

Za vse svoje poslušalce ima Wiyaala preprost nasvet:

 Če si srečen, s tem vplivaš na druge ljudi. Če si negativen, tudi s tem vplivaš na druge ljudi. Zakaj torej ne bi bil raje pozitiven?