José James je vokalist, ki povezuje glasbeno preteklost in sedanjost. Na najnovejšem albumu iz leta 2018 Lean On Me se je denimo poklonil pevcu in piscu besedil Billu Withersu, ustvarja pa tudi avtorsko glasbo. Spominja se, da se mu je glasbeni svet obrnil na glavo pri štirinajstih letih. 

Ameriški glasbenik spretno kot pajek prepleta R’n’B, džez, pop in hiphop. Najraje gleda kungfujevske klasike, pred leti pa je opustil vse svoje slabe navade, še ocvrto hrano

“Poslušal sem rock, hiphop, grunge: Nirvano, Soundgarden, Beastie Boys, A Tribe Called Quest. Džez pa je vedno bil zapleten. Kot da pet ljudi igra različno skladbo, nisem ga razumel. Nekega dne pa … Bil je čudovit poletni dan v Minneapolisu in prižgal sem radijsko postajo, na kateri so predvajali džez. Vrtela se je skladba Take the A train. V bigbandovski različici, zvenelo je polno, veselo, popolno za poletni dan. Pomislil sem: oh, to je to.”

 

Pravi, da je džez prisoten v prav vsaki skladbi. 41-letni pevec pripoveduje o svojem odraščanju v Minneapolisu, rojstnem mestu multiinstrumentalista Princa, o svojih panamsko-irskih koreninah in nastopanju.

Uršula Zaletelj