Sekunde rešujejo

Zastoj srca se v Sloveniji zgodi vsak dan v povprečju štirikrat

Zaradi posledic srčnega zastoja v Evropi umre kar 13 odstotkov ljudi, malo več kot polovica je moških, 47 odstotkov pa žensk

resuscitation-4215647_1920
foto: arembowski/pixabay

Letošnji  Svetovni dan oživljanja, ki bo v sredo, so slovenski organizatorji namenili vprašanju, ali sploh obstaja človek, ki ne bi mogel pomagati pri oživljanju? Ob tem so posebej opozorili na to, da je v veščine oživljenja pomembno vključevati tudi  najranljivejše skupine, tudi otroke, tudi take s posebnimi potrebami. Prav vsak namreč lahko pomaga nekomu rešiti življenje.

Zaradi posledic srčnega zastoja v Evropi umre kar 13% ljudi, malo več kot polovica je moških, 47% pa žensk. Statistike preživetja so najbolj vzpodbudne v Franciji, na Nizozemskem ter Portugalskem, kjer za posledicami srčnega zastoja umre 6 oz. 7 % ljudi, najbolj črna pa je statistika v Litvi  – tam za posledicami srčnega zastoja umre kar  38% prebivalcev.  Slovenija je med državami z nižjimi odstotki od povprečja, Nemčija pa nekje na sredini.  A tam so se že pred leti  odločili, da bodo  odstotek preživetja po srčnem zastoju povečali.In  tega so se lotili prek najmlajših.

Ne le, da vsakdo lahko poučuje, tudi vsakdo je lahko člen v pomembni verigi preživetja, ko se nekomu ustavi srce. Tudi najranljivejše skupine, tudi tisti, ki morda nimajo fizične moči, da bi pritiskali prsni koš, tudi otroci s posebnimi potrebami. Vsakdo je lahko vsaj klicatelj na številko 112, morda pomočnik laiku, ki rešuje, lahko je nekdo, ki tolaži obupanega svojca, prisotnega ob srčnemu zastoju bližnjega.

Seznam tečajev in predstavitev najdete tukaj