Revščina je v najstniškem obdobju ena največjih možnih stigem, zato dijaki praviloma ne prosijo za pomoč

Revščina je v najstniškem obdobju ena največjih možnih stigem, zato dijaki praviloma ne prosijo za pomoč

“Revščina je v najstniškem in mladostniškem obdobju ena največjih možnih stigem, zato dijaki praviloma ne prosijo za pomoč, stiska pa se izkaže šele, ko se začnejo kopičiti neplačane položnice.

“Tudi če starše in dijake takrat previdno povprašam, ali bi morda potrebovali pomoč, je celotni družini ekstremno neprijetno,” o stigmi revščine pove Samo Lesar, socialni pedagog in svetovalni delavec Dijaškega doma Bežigrad

Svetovalni delavci in drugi zaposleni v dijaških domovih so pogosto ključni ljudje, ki dijakom v finančni stiski pomagajo najti pomoč pri plačilu stroškov bivanja. Tudi za dijake iz najbolj ogroženih družin namreč popolna subvencija bivanja ne obstaja, dobijo lahko le dodatek k štipendiji, ki pa pokrije največ tretjino stroškov. Iskanje nekoga, ki bi tudi najprizadevnejšim in najuspešnejšim dijakom pomagal plačati stroške in jim tako pomagal ostati na zaželeni šoli, je bila včasih prava drama, priznava Samo Lesar.

“Pogosto se zgodi, da se dijaki izpišejo iz dijaškega doma, a šolanje nadaljujejo, le da se vozijo od doma, kar v ekstremnih primerih vzame tudi nekaj ur dnevno. Nikoli ne bomo izvedeli, koliko se jih zaradi nezmožnosti plačila dijaškega doma sploh ni vpisalo na želeno šolo.”

Dijaški dom za mladostnike predstavlja osnovo za nov začetek življenjskega obdobja, ki je odločujoče za njihovo prihodnost:

“Dijaški dom ima veliko potenciala, je okolje, ki je normalno, kar je nujno za mladostnike, ki prihajajo iz nenormalnih okolij. Če v domu spoznajo prijatelje, je to najboljša stvar, ki se jim lahko zgodi.” – Samo Lesar

Podatki za UPN

Hvala vsem, ki ste s svojimi donacijami pomagali Dijaškemu skladu projekta Botrstvo. Tako pomoč tudi letos nujno potrebuje več kot 130 dijakov, nove vloge za pomoč pa prihajajo vsakodnevno. Pomagate lahko s SMS-om z geslom BOTER5, poslanim na št 1919, ali z nakazilom v poljubnem znesku. Vse informacije najdete na naši spletni strani. Hvala vsem, ki vam je mar.

Jana Vidic