Če si je najmlajša sestrica zaželela samo kak bombon, ji ga nismo mogle kupiti. Vselej je bil kateri od stroškov nujnejši od tega

“Čez noč smo ostale na cesti, dobesedno brez vsega. Mama zaradi neozdravljive bolezni lahko dela štiriurni delovnik in čeprav sem tudi jaz honorarno delala, nismo zmogle plačevati še dijaškega doma. Ta strah, kaj bo, ali se bom še lahko šolala na poklicni smeri, ki sem si jo izbrala in me tako zelo veseli, traja 24 ur na dan, nenehno razmišljaš o tem,”

o svoji stiski, ko so z mamo in sestrami po ločitvi staršev začenjale povsem znova, pripoveduje dijakinja Petra. Samo srečno naključje, da je učiteljica v domu vedela za možnost subvencije Dijaškega sklada projekta Botrstvo, je Petro ločilo od tega, da bi šolanje morala zapustiti:

“Če bi se hotela vsak dan voziti v šolo, bi morala od doma pred peto uro zjutraj, vračala bi se pozno zvečer. Potovanje, ki bi mi lahko vzelo tudi do pet ur dnevno, te seveda tudi izčrpa. Nemogoče se je potem še skoncentrirati na delo za šolo in na učenje.”

Petra se je zaradi prejete subvencije bivanja v dijaškem domu lahko šolala še naprej, a je ohranila tudi honorarne zaposlitve, da z mamo sploh lahko plačata najosnovnejše stroške njihove družine:

“Včasih na koncu meseca ostane le kakšnih deset evrov, a če lahko kupimo vsaj kakšne bombone mlajši sestrici, to vsaj njej polepša življenje.”

Kar dokazuje, kako silno velik strošek pomeni za družine s socialnega roba še plačilo dijaškega doma. Kako bi se njena izobrazbena pot končala, če pomoči Dijaškega sklada projekta Botrstvo ne bi bilo, Petra sploh ne želi razmišljati.

“Hvala vsem, ki pomagajo, sploh ne znam z besedami opisati, koliko nam je ta pomoč pomenila! In za marsikaterega dijaka bi se lahko pot brez pomoči donatorjev povsem drugače končala.«

 

Podatki za UPN

 

Na pomen Dijaškega sklada vas bomo zato še opozarjali, prav tako pa tudi na možnost, da dijakom s socialnega roba pomagate do želene izobrazbe. Na poseben sklic je mogoče donirati zneske v poljubni višini. Za ta namen pa bo do zadnjega centa porabljen tudi ves denar, doniran s SMS-i z geslom BOTER5 (pisno brez presledka), poslanimi na številko 1919.

Vašo pomoč bo v tem šolskem letu potrebovalo več kot 130 dijakov. Hvala vsem, ki pomagate!

Jana Vidic