Pogovor s Svetlano Zakharovo, eno izmed najbolj prepoznavnih obrazov ruskega in svetovnega baleta.

Rusinja Svetlana Zaharova je ena izmed najbolj prepoznavnih obrazov ruskega in svetovnega baleta

Že pri petnajstih letih so jo povabili na eminentno baletno akademijo Vaganova v Sankt Peterburgu. Preskočila je drugi razred in se odpravila naravnost v maturantski razred, kar je bil edini primer v celotni zgodovini te izobraževalne ustanove. Kmalu je svetovno baletno javnost očarala z vlogo Giselle v istoimenskem baletu. Nastop je bil tako izjemen, da je nemudoma prejela ponudbo, da se pridruži čislanemu Bolšoj teatru v Moskvi.

“Balet je zame tako poklic kot življenje, balet je ves moj svet. Plesati sem začela, ko sem imela deset let in od takrat so vse moje misli, želje in cilji povezani z baletom. V tem obdobju sem doživela vse, od vzponov in padcev, ves čas pa me je gnala dolžnost do občinstva.”

Prestižnih odrov v njeni karieri ni primanjkovalo. New York Metropolitan Opera, Londonski Covent Garden, The Teatro Colón v Buenos Airesu in Teatro di san Carlo v Napoliju so le nekateri izmed njih. S svojimi nastopi je prepotovala ves svet, njena prepoznavnost pa visoko na piedestal postavlja tudi celotno rusko umetnost, česar se Svetlana Zaharova ob vsakem nastopu zaveda.

“Balet je danes, včeraj in upam, da bo tudi jutri predstavljal enega izmed obrazov Rusije. Delam vse, kar lahko, da na svetovnih odrih vsi gledalci vidijo ta obraz v najlepši možni luči.”

Danes ob pol devetih zvečer bo ta obraz in svoj ples prvič predstavila tudi slovenskemu občinstvu. V predstavi Svetlana Zaharova in prijatelji bo skupaj s skupino prvovrstnih plesalcev, solistov najpomembnejših baletnih ansamblov, v Cankarjevem domu zaplesala dela iz svojega obširnega repertoarja, v katerem se najde nekaj za še tako izbirčne baletne sladokusce. Pridružil se jim bo Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom dirigenta Antona Grišanina.

 

Matevž Polajnar