Kajenje v avtomobilu, pa da so v njem še otroci, se nam zdi vsaj neokusno, mislim pa, da bi lahko uporabili tudi še kakšen bolj sočen pridevnik. Helena Koprivnikar iz Nacionalnega inštututa za javno zdravje opozarja, da so posledice, če so otroci dlje časa in večkrat izpostavljeni dimu v kabini avtomobila, lahko celo usodne, predvsem za dojenčke. Andrej Brglez pa poudarja, da s tem, če odpremo okno, ko kadimo v avtomobilu, nismo kaj dosti naredili, kajti 80 odstotkov dima je nevidnega. Ob tem, da si s kajenjem tudi zmanjšamo pozornost na dogajanje na cesti, pa bi moralo biti za Slovence še posebej pomembno to, da se zakajeni avtomobili težje prodajajo in za nižjo ceno.

Ob vseh drugih minusih, ki jih prinaša kajenje v avtu (mislimo predvsem na zdravje in varnost), pogosto pozabimo na to, da je zakajen rabljen avtomobil manj vreden na trgu

Kajenje v avtomobilu, pa da so v njem še otroci, se nam zdi vsaj neokusno, mislim pa, da bi lahko uporabili tudi še kakšen bolj sočen pridevnik. Helena Koprivnikar iz Nacionalnega inštututa za javno zdravje opozarja, da so posledice, če so otroci dalj časa in večkrat izpostavljeni dimu v kabini avtomobila, lahko celo usodne, predvsem za dojenčke. Andrej Brglez pa poudarja, da s tem, če odpremo okno, ko kadimo v avtomobilu, nismo kaj dosti naredili, kajti 80 odstotkov dima je nevidnega. Ob tem, da si s kajenjem tudi zmanjšamo pozornost na dogajanje na cesti, pa bi moralo biti za Slovence še posebej pomembno to, da se zakajeni avtomobili težje prodajajo in za nižjo ceno.

Danes pa nekaj o dojemanju preteklosti. V devetdesetih z devetdesetimi nismo bili zadovoljni. Vse je bilo narobe. Danes seveda vemo, da so bila devetdeseta odlična. Glede na zmedo, v kateri živimo danes. Podobno je z dacio sandero. Sodoben avto, ki se zdi kot iz devetdesetih, ko nam ni nič manjkalo. Podali bomo lep dokaz za to trditev. Mehanizmi, ki dvignejo polico prtljažnega prostora skupaj s prtljažnimi vrati, danes postajajo zapleteni, da bog pomagaj. Posledica tega je, da je polico težko odstraniti, ko želite prtljažnik napolniti do vrha. Dacia sandero ima za ta mehanizem vrvico z zanko na koncu. Če se dandanašnji mehanizem v avtu pokvari, morate po navadi z njim na servis. Če se vam pokvari mehanizem na dacii, samo razvežete vezalko. In teh primerov je pri dacii še cel kup. Sicer so jo v marketinškem oddelku poimenovali »techroad«, to naj bi bilo povezano z napredno tehnologijo, ampak v bistvu gre pri vozilu – s katerim smo opravili kar upoštevanja vredno pot – za klasični sandero; ta ima ob preverjeni Renaultovi tehniki še nekaj sodobnih bombončkov. Recimo multimedijski sistem, ki pa je, glede na novega clia, že tudi od predvčerajšnjim. Predvsem pa je v sanderu nameščen zanesljiv in zanimiv 0,9-litrski trivaljnik. Šestinšestdeset kilovatov je popolnoma dovolj, odsvetujemo pa uporabo tipke Eco, ki motorju odvzame nekaj moči na račun ugodnejše porabe goriva. Dacia je sicer nekoliko mehka, nekoliko plastična, predvsem pa zelo, zelo cenovno prijazna. Taka so bila pač devetdeseta.

Zdaj pa nekaj stavkov o tistih, ki so se pripeljali k nam v preteklih dneh – ne mislimo Natovih funkcionarjev, tudi indijskega predsednika ne, pač pa nove avtomobile. Razred poltovornjakov raste tudi pri nas – lani so jih registrirali že 865. Zdaj se nam je predstavil novi mitsubishi L200. Drugi najbolje prodajani avtomobil v razredu s četrtinskim tržnim deležem je v sprednjem delu zdaj tudi dobil moderno Mitsubishijevo podobo, namenili pa so mu tudi nov 2,3-litrski dizel s 110 kilovati moči in šeststopenjskim ročnim ali samodejnim menjalnikom. Moč se prenaša na zadnji kolesi ali na vse štiri, avtomobil je že v osnovi opremljen z reduktorjem in zaporo diferenciala zadaj, lahko pa si omislite tudi sredinsko zaporo. Na voljo sta krajša in daljša kabina, višji nivoji opreme prinesejo tudi bogat nabor asistenčnih sistemov. Cene gredo od 23 tisoč navzgor. Najbolje prodajani dostavni avtomobil (tudi v Evropi) je seveda ford ranger – predstavili so nam najtrpežnejšo in najzmogljivejšo različico – ranger raptor. Pogonski agregat je dvolitrski Bi-turbo dizel s 157 kilovati moči, dopolnjuje ga novi 10-stopenjski samodejni menjalnik. Čistokrvni puščavski dirkalnik in ekstremni adrenalinski terenec, kot so ga imenovali v oddelku Ford Performance, pride k nam konec leta. Mimogrede pa se je prvič po naših cestah zapeljal tudi novi Fordov focus ST, ki je lahko v različici s petimi vrati ali kot karavan, poganja pa ga lahko 2,3-litrski 206-kilovatni bencinski ecoboost ali 140-kilovatni dvolitrski dizel, oba s šeststopenjskim ročnim menjalnikom; bencinar lahko tudi s sedemstopenjskim samodejnim. Novi ST je občutno hitrejši od predhodnika, vožnjo v ovinkih pa izboljša tudi Fordova prva uporaba diferenciala z elektronsko omejenim zdrsom za vozilo s prednjim pogonom. Ob tem, da je lahko izjemno hiter in okreten, pa je novi focus ST še vedno lahko tudi praktičen in dokaj udoben družinski avtomobil.

Janez Martinčič