V Rusiji so praznovali 67. rojstni dan Vladimirja Putina, ob tem so opozicijski protesti v Moskvi vedno močnejši, česar pa ne čutijo v najmanj poseljeni ruski republiki Altaj.

V Moskvi so se poleti vrstili protesti proti prepovedi nastopa opozicijskih kandidatov na volitvah, jeseni se vrstijo protesti v podporo političnim zapornikom, ki so za zapahi pristali med poletjem. Z moskovsko dopisnico Vlasto Jeseničnik razmišljamo, če se ruska opozicija krepi ali šibi, v kakšen položaj to postavlja predsednika Putina in kakšna je usoda protestnikov za zapahi. “Odločitev komisije, da opozicijskim kandidatom ne da možnosti, da se potegujejo za mestni svet, je Moskovčane pognala na ulice. Zdi se, da je opozicija v Moskvi nekoliko močnejša. Protesti so dokaz, da se opozicija v Moskvi lahko organizira. Nobenega dvoma pa ni, da skuša oblast z obsodbami opozicijo ustrahovati.”

Enotna Rusija ne bo izpustila oblasti iz rok. Treba pa je ločiti med lokalnimi in državnimi volitvami. Opozicija ima težave v tem, da ni stranke okoli katere bi se združila.” – Vlasta Jeseničnik

Če se ozremo še daleč proti vzhodu v najmanj poseljeno rusko republiko Altaj, ta turistom ne ponuja le lepe narave, ampak tudi nenavadno kulturno dediščino. Igor Koršunov, namestnik predsednika vlade Republike Altaj, pravi, da je to najbrž edina regija, kjer lahko v enem dnevu obiščete nižino, gorske travnike, ledenike, gore: “Vse v samo enem dnevu. Tukaj živi veliko živalskih vrst, ki so na rdečem seznamu ogroženih živalskih vrst. Zanje zelo skrbimo. Regija je edinstvena. Imamo 20 tisoč rek, sedem tisoč jezer, ledenike in velike zaloge pitne vode. Vse to je treba zaščititi in ohraniti.”

Mitja Peček