Med pogrebom župnika se je utrgal oblak. Ob vsaki omembi pokojnega Franca Drevenška so udarjale strele. Krsta je plavala na vodi. Je šlo res samo za splet (nad)naravnih okoliščin?

*Zgodbo Župnikova smrt je v oddaji Sledi časa prvič objavil Marko Radmilovič, pri njeni obuditvi so sodelovali Luka Hvalc, Saška T. Ocvirk in Gašper Andrinek.

Med pogrebom župnika se je utrgal oblak. Ob vsaki omembi pokojnega Franca Drevenška so udarjale strele. Krsta je plavala na vodi. Je šlo res samo za splet (nad)naravnih okoliščin?

Vremenar na bližnji Lisci se je samo čudil. Iz Avstrije je proti Kozjanskemu drvel velik oblak. In se nekaj po 14. uri ustavil točno nad Šentrupertom, hribovitim naseljem na pol poti med Laškim in Šentjurjem. V nekaj trenutkih se je razbesnelo uničujoče neurje. In natanko ob najbolj hudi uri so pokopavali župnika Franca Drevenška, ki je s farani preživel dobra štiri desetletja. V dobrem in slabem.

Ob vsaki omembi imena pokojnega župnika so udarjale strele. Izkopano jamo za grob je zalila voda. Zgodbo, preveč fantastično, da bi ji v celoti verjeli, je pred leti objavil Marko Radmilovič v oddaji Sledi časa, mi smo pridobili dodatna pričevanja domačinov in se pogovarjali z meteorologi. Gre res samo za splet (nad)naravnih okoliščin? Prisluhnite, kaj se je dogajalo v soboto, 19. avgusta 1989 …

Dogajanje opisujejo: Izidor Pečovnik-Dori (župnik v Šentrupertu, naslednik Franca Drevenška), Francka in Ivan Gračner (soseda župnišča v Šentrupertu, po domače Cvirnova), Gregor Vertačnik (klimatolog, analizira vremensko dogajanje na dan 19.8. 1989).

*Zgodbo Župnikova smrt je v oddaji Sledi časa prvič objavil Marko Radmilovič, pri njeni obuditvi so sodelovali Luka Hvalc, Saška T. Ocvirk in Gašper Andrinek. Pripovedovali so Maja Moll, Igor Velše in Ivan Lotrič. V podkastu navajamo tudi podatke iz strokovnega članka Neurja v Sloveniji v letu 1989.

Gašper Andrinek, Luka Hvalc, Marko Radmilovič