Generalke na olimpijskih prizoriščih v Tokiu si sledijo druga za drugo. Športni plezalci se merijo na svetovnem prvenstvu na Japonskem. Utrip prvenstva bo v jutranji športni zgodbi ponudil Dare Rupar.

Najboljša slovenska športnica lanskega leta, športna plezalka Janja Garnbret je tudi včeraj spisala nov del svoje uspešne športne kariere. Zgolj z 20 leti se bo v petek s svetovnega prvenstva v Tokyju

Najboljša slovenska športnica lanskega leta, športna plezalka Janja Garnbret je tudi včeraj spisala nov del svoje uspešne športne kariere. Zgolj z 20 leti se bo v petek s svetovnega prvenstva v Tokyju vrnila s kar tremi zlatimi medaljami. To doslej v tej panogi ni uspelo še nikomur, obenem pa je mlada Korošica že zdaj vpisana tudi v anale slovenskega športa. Pod steno na Daljnem vzhodu jo je sinoči čakal tudi Dare Rupar.

Seveda sinoči, če se ozrem nazaj po merjenju časa v deželi vzhajajočega sonca ko je bilo doma še v zgodnjem popoldnevu. In če smo zdajle na obrobju japonskega megapolisa že zakoračili v sredino popoldne vam vsem želim ohayo, kot Japonci rečejo dobro jutro. Člani slovenske reprezentance so včeraj zares imeli kaj proslavljati in se v tem trenutku ne bom spuščal v to na kakšen način so to opravili. Tekmovalci imajo tudi danes na voljo, da dan preživijo, kot si želijo, saj v zaključku moške kombinacije med osmerico finalistov ne bomo spremljali slovenskega predstavnika. Slovenski selektor Gorazd Hren je še ob tretjem zlatem odličju njegove varovanke Janje Garnbret dejal, da je Slovenija že leto po lanskem Innsbrucku znova presegla dosežke izpod tirolskih vršacev. Zaveda se, da zgolj v ženski konkurenci in tudi nastopa med moškimi, kjer tu ni bilo nobenega finala, ni želel pomesti pod preprogo. Dejal je zgolj, da je zdaj pač čas veselja in prav je tako. Že kaj kmalu pa bodo plezalci nadaljevali s sezono, ki še zdaleč ni končana in tedaj bo čas, da se vodstvo športnih plezalcev spoprime tudi z nekoliko manj sladkimi obveznostmi kot so medalje Garnbretove in seveda tudi Mie Krampl, ki se je v težavnosti držala tistega reka, biti najboljši takrat, ko je to najbolj pomembno. Ob koncu septembra boste obe lahko pozdravili pri nas v Kranju.

Plezalna kombinacija je precej mlada disciplina. Obenem pa tudi disciplina, ki je športne plezalce le pripeljala pod olimpijske kroge, kjer se bodo prav naslednje leto prvič merili za naziv olimpijskih prvakov. Naša šampionka zadnjih treh let, ki se je prvič pojavila v članski konkurenci in takoj segla po odličju na evropskem prvenstvu, bo nedvomno tudi ob prvem plezalnem stiku, z vsem kar je olimpijskega, eno od najbolj vročih imen v slovenski odpravi. Mnogi ji že zdaj pripisujejo novo zlato odličje. Prav v včerajšnji tekmi pred največ gledalci v teh dneh prvenstva pa se je videlo, kaj vse se mora poklopiti, da se na koncu lahko veseliš. Če se je Janja Garnbret ob prvih dveh naslovih v Hachiojiju skorajda poigravala z zahtevnimi postavitvami in konkurentkami pa v tretjem poskusu ni bilo tako. Korošica je bila odvisna tudi od drugih, ki niso zdržale pritiska. V najbolj zahtevni preizkušnji prvenstva pa je veliko štela tudi telesna in miselna pripravljenost, kjer je bila očitno naša šampionka umetnih plezalnih sten očitno znova najmočnejša. Britanka Shauna Coxsey je napako naredila na balvanih, domača matadorka, kar deset let bolj izkušena Akiyo Noguchi pa je nerazumljivo hitela v težavnosti in odločitev, da bo s panterskim skokom poskušala ujeti zaključni oprimek, se ji ni izšla.
Japonci v dvorani so za hip obnemeli, ampak kmalu za tem bučno pozdravili uspeh Janje Garnbret, ki je na Japonskem izjemno popularna. Včeraj je še enkrat sledila svojemu sloganu na tekmovanju, kjer si je želela le uživati. Čeprav se nam je med gledalci kar nekajkrat zdelo, da je precej nervozna, ker ji z izjemo težavnosti ni šlo nič po načrtih, nas je ob koncu hitela prepričevati, da je bila ves čas sproščena, da je vedela, da se v dolgotrajni preizkušnji nikamor ne mudi in da predvsem ve česa je bila v teh dneh prvenstva sposobna. In šampionki njenega kova je ob še tretji zlati medalji potrebno le prikimati. In za povrhu je še ženska.

Dare Rupar