Ob ponedeljkih vas ob pomoči vzgojiteljev, ki na letovanjih kot prostovoljci spremljajo otroke iz Botrstva, spomnimo, kako zelo veliko otrokom pomeni nekajdnevni odmik od njihovega vsakdanjika. Med prostovoljci je tudi Duško. Srečal se je z zgodbo bratca in sestrice, ki sta kljub pravilu, da so otroci v spalnicah razdeljeni po spolu, želela spati v isti sobi.  

S prvega letovanja sem se vrnil drugačen človek

Ob ponedeljkih vas ob pomoči vzgojiteljev, ki na letovanjih kot prostovoljci spremljajo otroke iz Botrstva, spomnimo, kako zelo veliko otrokom pomeni nekajdnevni odmik od njihovega vsakdanjika. Med prostovoljci je tudi Duško. Srečal se je z zgodbo bratca in sestrice, ki sta kljub pravilu, da so otroci v spalnicah razdeljeni po spolu, želela spati v isti sobi.

“Pozneje sem izvedel, da sta bila otroka velikokrat pretepena. Fant je bil starejši, star je bil 9, deklica pa 7 let, in vedno ko so se udarci s fantka preselili na deklico, jo je skušal braniti. Saj je ni mogel zavarovati, ampak ona je v njem videla svojega zaščitnika in se ni hotela ločiti od njega.”

“Še vedno predelujem to zgodbo in vedno kadar vidim, kako so otroci s čim nezadovoljni, recimo s tem, da nimajo najnovejšega telefona kot sošolci, se spomnim na to zgodbo in si mislim: boste že zdržali tudi z malo starejšim telefonom.”

Čeprav je včasih težko, je prostovoljno delo z otroki iz Botrstva tudi učna ura življenja, ki nosi lekcije za vsakogar.

“Ko sem bil prvič na letovanju, sem se vrnil drugačen človek. Še zdaj mi kdo reče: se spomniš, ko si prišel iz tiste kolonije, si bil dva meseca drug človek. Potreboval sem nekaj časa, da sem vse to predelal. Ko izveš te zgodbe, sicer ne izveš vseh – to je dobro – te tako potolčejo, da potrebuješ nekaj časa, da vse to predelaš.”

Tudi vi ste pripomogli k temu, da nekateri otroci letos letujejo, na to priložnost pa še zmeraj čaka marsikdo, ki bo sicer to poletje ostal doma. K temu pripomore vsaka donacija v poljubni višini oziroma vsak SMS z geslom BOTER5 (pisano brez presledka), poslan na številko 1919. S tem podarite 5 evrov. Vse donacije bodo v celoti in brez odbitkov porabljene za letovanja otrok iz projekta Botrstvo.

Podatki za UPN

 

Jana Vidic