V drugi epizodi nove sezone nogometnega podkasta Žoga je okrogla o slovenskih klubih v evropskih kvalifikacijah, nenavadni lestvici domačega prvenstva, odmevnih prestopih v najmočnejših evropskih ligah in prvi sodnici, ki bo sodila moški finale pod okriljem Uefe. Gostje so novinarji Radiotelevizije Slovenija Toni Gruden, Sandi Škvarč in Jože Pepevnik. Voditelj je Aljaž Golčer.

Največja težava Maribora, ki je uspešen na evropskih tleh, je v domačem prvenstvu odlična Olimpija

V drugi epizodi nove sezone nogometnega podkasta Žoga je okrogla so novinarji Radiotelevizije Slovenija Toni Gruden, Sandi Škvarč in Jože Pepevnik ter voditelj Aljaž Golčer govorili o slovenskih klubih v evropskih kvalifikacijah, nekoliko nenavadni lestvici domačega prvenstva po štirih odigranih krogih in odmevnih prestopih v najmočnejših evropskih ligah.

Maribor ostaja edini slovenski predstavnik v evropskih kvalifikacijah. Vijoličasti so prejšnji teden v drugem krogu po podaljšku v Stochkolmu izločil švedski AIK.

Večkrat ko igraš neko igro, večkrat se ti lahko nasmehne sreča. In ker Maribor velikokrat igra kvalifikacijske tekme, ima več možnosti za kanček sreče. Je pa bil dvoboj švedskega in slovenskega prvaka eden najbolj izenačenih v letošnjih kvalifikacijah. Maribor je bil boljši doma, AIK je bil prav tako boljši na domačem igrišču, in ko je povratna tekma šla v podaljšek, sta bila oba scenarija, napredovanje enih ali drugih, pravična in zaslužena.
– Jože Pepevnik

Naslednja mariborska ovira na poti proti skupinskemu delu je norveški prvak Rosenborg, ki v Ljudski vrt prihaja v sredo.

Rosenborg je velikan skandinavskega nogometa. Vsi se spomnimo obdobja, ko je enajstkrat igral v ligi prvakov. Osvojil je zadnja štiri prvenstva, letos pa mu ne gre vse po maslu. Z novim trenerjem Hornelandom je začel slabo, na polovici sezone je šele šesti v domačem prvenstvu, izpadel je iz pokala, glavni tekmovalni cilj pa je boj za Evropo. Glavni igralec je vezist Jensen, ekipa ima zelo malo tujcev, ima pa dva hitra krilna nigerijska nogometaša.
– Toni Gruden

Ob odličnih nastopih v kvalifikacijah za ligo prvakov ima aktualni državni prvak obilo težav pri nabiranju točk na domačem igrišču. Maribor je ta hip na devetem mestu, ima samo tri točke in za vodilno Olimpijo zaostaja za sedem točk. Zaostanek glede na sam začetek sezone ni nenadomestljiv, Sandi Škvarč pa meni, da si Mariborčani vendarle ne morejo privoščiti povsem mirnega spanca.

Težava Maribora je ta, da je na vrhu Olimpija. Ta razlika je zdaj že malce alarmantna. Za podzavest in razpoloženje v ekipi verjetno ni najbolje, da na samem začetku tako zaostajaš. Maribor ni navajen loviti, ni navajen oddajati točk v tolikšni meri, kot se mu to dogaja letos.
– Sandi Škvarč

Sogovorniki so govorili tudi o razlogih za izpad Olimpije in Domžal iz kvalifikacij za evropsko ligo, možnostih obeh klubov v boju za naslov državnega prvaka in možnostih za obstanek novincev Tabora in Brava med slovenskimi prvoligaši.

Aljaž Golčer, Sandi Škvarč, Jože Pepevnik