Petkova centrifuga

Resnične laži

Resnica ima več obrazov, laž samo enega. Ni nujno, da je podoba laži grda, resnice pa lepa. Pogosto je ravno obratno

Jankovic
foto: Ziga Zivulovic jr./Bobo

Floskula, da je resnica nekje vmes, je verjetno najpogosteje uporabljana fraza, ki z resnico samo nima nikakršne zveze. Resnica ni nikoli vmes, je točno tam, kamor jo postavijo dejstva, pa če je komu to všeč ali ne. In ko boste naslednjič slišali koga govoriti, da zadeva ni ne bela ne črna, ampak točno takega sivega odtenka kot sredina sivega klina, mu pokažite … rdeči karton.

22 milijonov evrov odpisanega dolga je za večino državljanov tako abstraktna številka, da jo iz same uvidevnosti niti za primerjavo ne bomo pretvorili v kaj predstavljivo konkretnega. Iz same uvidevnosti tudi ne bomo povedali, kaj konkretno pomeni 200 evrov na mesec manj denarja za matere samohranilke in družine z majhnimi otroki, v katerih je zaposlena samo ena oseba.

Z izpusti se ni šaliti nikjer. Ne v Zasavju, ne v Šaleški dolini, ne v soški dolini in niti ne v Ljubljanski kotlini. A svoj vic so spisali nekateri stanovalci znamenite Ljubljanske Situle, ki bi zaradi izpustov in hrupa železniške postaje najraje tožili Slovenske železnice.

Medtem ko so pridne ovčice spokojno spale, se je neustrašni junak iz Cerkljanskega odločil narediti red v gozdu. Na oni strani Atlantika je medtem lomastila veliko večja zver.