Obletnica albuma

Beck – Mellow Gold

Pred 25 leti je smrtno resni zafrkant Beck izdal album Mellow Gold, na katerem je ušpičil mega hit Loser

download
foto: Arhiv založbe Universal

Pisalo se je leto 1994. Obdobje, ki je za celo vrsto žanrov sprožilo korenite spremembe. Beck je prav takrat izdal svoj tretji studijski album Mellow Gold, s katerim je prevetril tedanji glasbeni izraz. Izogibal se je žanrskim oznakam, zato je v svoje ustvarjanje vpel skoraj vse. Sarkastični, ironični, razslojeni kavbojski izdelek, poln nasprotij, je izdal pred 25 leti.

Album Mellow Gold je nastal po načelu “naredi si sam”, saj je bil posnet kar v Beckovi dnevni sobi, v kateri so ga glasbeniki posneli z bolj ko ne ceneno glasbeno opremo. Glasbena in besedilna celota pa ravno zaradi tega zvenita iskreno in ujameta nezavedni miselni tok takratne mladine. Čeprav vsi dobro poznamo skladbo Loser, te ni mogoče opredeliti kot rdečo nit albuma Mellow Gold. Lahko bi celo rekli, da je to Beckova najbolj znana skladba, a jo z albumom združuje le peščica skupnih lastnosti – na primer to, da so bile vse skladbe posnete kar v Beckovem stanovanju ter da so besedilno kritično nekritične, sarkastične in ironične. Loser je ena od tistih, ki ima kljub nalezljivemu ritmu še posebej poudarjeno negativno konotacijo. V skladbi je “posamplal” oziroma vzorčil skladbo I Walk On Guilded Splinters Dr. Johna, privoščil pa ji je besedilo, ki se zdi, kot da je tok prostih asociacij.

Morda ste tudi vi ob poslušanju skladbe Nitemare Hippy Girl z albuma Mellow Gold začutili priokus Nirvane, ki je svoj izjemno uspešen album Nevermind izdala leta 1991. Čeprav Beck združuje različno glasbeno izrazje ter ga uporablja v neobdelanih oblikah v smislu “samplanja” oziroma vzorčenja, tvori povsem nove glasbene svetove, ki nas peljejo … Nekam med s soncem obsijane travnike ter temne zatohle kleti, v še neobiskane kotičke naših shizofrenih duš, hrani pa jih s pošteno dozo manične depresije. In samo Beck lahko vse povedano združi v nekaj čudovitega.