Mateja Jamnik je redna profesorica na Univerzi v Cambridgeu, zadnje leto pa je kot raziskovalka gostovala na Inštitutu Jožef Stefan. Raziskuje na področju umetne inteligence, je mama treh otrok, polmaratonka, pevka v pevskem zboru in skupini. Čeprav živi v tujini že skoraj trideset let, tudi otroci so rojeni v Veliki Britaniji, nikoli pred brexitom ni razmišljala o britanskem državljanstvu. Zdaj je zanj zaprosila, ne izključuje pa niti možnosti, da se z družino preselijo v Slovenijo. V pogovoru z Majo Stepančič je spregovorila o tem, kako je turistično (ponovno) odkrivala Slovenijo, o čarobnosti matematičnih formul, umetni inteligenci v vsakdanjem življenju, glasbi, prekratkem dnevu.

Mateja Jamnik predava umetno inteligenco na Univerzi v Cambridgeu, za študij se je odločila zaradi lepote matematičnih formul. Je redna profesorica, mama treh otrok, polmaratonka, pevka v zboru

Mateja Jamnik je redna profesorica na Univerzi v Cambridgeu, zadnje leto pa je kot raziskovalka gostovala na Inštitutu Jožef Stefan. Raziskuje na področju umetne inteligence, je mama treh otrok, polmaratonka, pevka v pevskem zboru in skupini, računalništvo pa ji je približala učiteljica v osnovni šoli.

“V osnovni šoli sem imela navdihujočo učiteljico za matematiko, ki nas je spodbujala, da smo se udeleževali tekmovanj. Še v Jugoslaviji sem šla prvič z letalom na matematično tekmovanje, tako sem začela programirati na Commodorju 64 v programu basic.”

Čeprav Mateja Jamnik živi v tujini že skoraj trideset let, tudi otroci so rojeni v Veliki Britaniji, nikoli pred brexitom ni razmišljala o britanskem državljanstvu. Zdaj je zanj zaprosila, ne izključuje pa niti možnosti, da se z družino preselijo v Slovenijo.

“Brexit je eden od razlogov, da razmišljamo o dolgoročni vrnitvi v Slovenijo. V Cambridgeu je prinesel depresijo, je tudi eden od razlogov, da sem se po 25 letih prijavila za britansko državljanstvo. Zdaj le čakamo 31. oktober, ampak ne zdi se nič kaj obetavno.”

Kako je turistično (ponovno) odkrivala Slovenijo, o čarobnosti matematičnih formul, umetni inteligenci v vsakdanjem življenju, glasbi, prekratkem dnevu … pa v prispevku.

Maja Stepančič