Renata Vidic v branje priporoča klasično delo, ki na tragikomičen način opisuje življenje v Makedoniji leta 1948.

Renata Vidic v branje priporoča klasično delo, ki na tragikomičen način opisuje življenje v Makedoniji leta 1948

Tokrat smo se po poletni namig odpravili v Krško, kjer je zadnje leto svojega življenja preživel tudi plemič in polihistor Janez Vajkard Valvasor. Da so v kraju še vedno ponosni na to, da so si svoj košček zemlje delili s tako veliko zgodovinsko osebnostjo, priča tudi dejstvo, da je po njem poimenovana mestna knjižnica – Valvasorjeva knjižnica Krško. Krško velja za kraj z bogato knjižničarsko zgodovino, saj so prvo knjižnico tam že leta 1640 odprli menihi kapucini, knjižnico, kot jo poznamo danes, pa so odprli leta 1965.

Knjižničarka Renato Vidic obiskovalcem že 17 let svetuje in pomaga pri izbiri knjižnega čtiva, je tudi koordinatorka projekta Posavci beremo skupaj. V branje tokrat priporoča roman Čas koz, ki je v izvirniku izšel že leta 1993, za prevod v slovenščino pa je letos poskrbel Aleš Mustar.

"Gre tudi za dokument o času in njegov neomitološki prikaz. Istočasno je roman tudi filozofska pravljica, je basen, je pastorala in tudi antipastorala, je spominska proza, je politični roman, je etnološki, je satira, eksotičen, nadrealističen in preprosto zelo lep in dober roman, ki odpira mnogo vprašanj." Renata Vidic

Tina Šoln