Gost Evrope osebno bo prvi mož Pesmi Evrovizije, Jon Ola Sand. Norvežan v Ženevi, nekdanji glasbenik in filmski igralec, danes televizijski producent in režiser ter predvsem izvršni nadzornik največjega glasbenega šova na svetu. Vsaka država lahko zmaga na Pesmi Evrovizije, tudi Slovenija, pravi Jon Ola. Dolgoletni producent tradicionalnega koncerta ob podelitvi Nobelove nagrade za mir v Oslu bo govoril tudi o javnih medijih kot vitalnem delu demokracije, pa tudi o svojih željah po širitvi evrovizijskega tekmovanja v Azijo in Združene države.

Norvežan Jon Ola Sand živi v Ženevi, je nekdanji glasbenik in filmski igralec, danes televizijski producent in režiser ter v prvi vrsti izvršni nadzornik Evrovizije

“Vsaka država lahko zmaga na Pesmi Evrovizije, tudi Slovenija,” meni Jon Ola Sand.

 “Evrovizija je podobna naftnemu tankerju: potrebuje veliko časa, da se premakne, še več, da se obrne.”

Dolgoletni producent tradicionalnega koncerta ob podelitvi Nobelove nagrade za mir v Oslu je prepričan, da so javni mediji vitalni del demokracije in da brez njih Evropa danes ne bi bila taka, kot je. Jonova pot na čelo Evrovizije se je začela na glasbenih odrih: igral je bobne v najstniški glasbeni zasedbi, kar ga je nato vodilo do prve zaposlitve na norveški nacionalni televiziji, kjer je postal sodelavec v uredništvu glasbene oddaje.

Ko je pred desetimi leti na Evroviziji v Moskvi zmagal Alexander Rybak, je Jon Ola do takrat večletni vodja norveške evrovizijske delegacije, postal izvršni producent 55. izbora Pesmi Evrovizije, nato pa še izvršni direktor festivala.

“Evrovizija me je od nekdaj privlačila zaradi dogodka kot takega in zaradi zapletene, zelo zahtevne televizijske produkcije. To je ultimativen TV-šov in fantastičen dogodek za vsakega televizijca.”

Javni medijski servis je besedna zveza, ki jo Jon Ola Sand pogosto uporablja. In javnemu radiu in televiziji daje prednost, ko z daljincem preklaplja med kanali. “Javni medijski servis je vitalni del demokracije. Vsaka država mora imeti močan, neodvisen in dober javni servis. Njegov namen ni ustvarjanje dobička ali polnjenje žepov lastnikov delnic. Tu je zato, da služi javnosti.”

Rok Kužel