Pavel Filgas je Čeh, ki živi na Slovaškem. Arhitekt, ki se ukvarja z slikarstvom, ulični umetnik, ki si je za svoj atelje izbral ulice Bratislave. Lahko bi ga označili za 'češkoslovanostalgika', saj ga je razpad skupne države Češkoslovaške zelo prizadel, čeprav je bil takrat še otrok. Ampak pravi, da je z državo tako kot z družino: bolje, da se starši ločijo in dobro razumejo, kot da vztrajajo v zakonu, polnem nesoglasij. O ulični umetnosti in kavi, arhitekturi in Plečniku, predvsem pa iz prve roke o razlikah med Čehi in Slovaki s Čehom, ki že 10 let živi na Slovaškem in  ima svoj ulični atelje na eni najbolj slikovitih in obiskanih ulic Bratislave, na Michalski v starem delu mesta.

Pavel Filgas je arhitekt, ki se ukvarja z slikarstvom in umetnik, ki si je za svoj atelje izbral ulice Bratislave

Pavel Filgas je Čeh, ki živi na Slovaškem. Lahko bi ga označili za ‘češkoslovaškega nostalgika’, saj ga je razpad skupne države zelo prizadel, čeprav je bil takrat še otrok. Vendar pravi, da je z državo tako kot z družino: bolje, da se starši ločijo in dobro razumejo, kot da bi vztrajali v zakonu, polnem nesoglasij.

Svoj ulični atelje ima na eni najslikovitejših in najbolj obiskanih ulic Bratislave – na Michalski v starem delu mesta. Arhitektura je osrednji del njegovih slik ali bolje risb. Trenutni projekt pa je njegova lastna hiša:

“To je dolgoročen projekt. Zdaj živim v Bratislavi, tu mi je všeč in ne načrtujem selitve kam drugam. Na vzhodu Češke, v rojstni vasi moje mame, obnavljam za tiste kraje tipično staro leseno hišo in ji želim dati modernejši pridih.”

Pomemben del umetnosti Pavla Filgasa pa je tudi kava, ki jo obožuje, in to ne le kot napitek:

“Zadnjih 5 let ustvarjam tudi s kavo in jo poskušam vnesti v svoje slike. Kavo, po navadi espresso, uporabljam za niansiranje, za ozadje. Po večini rišem Bratislavo, ki jo imam neizmerno rad. Moj priljubljeni motiv je Michalski stolp na koncu ulice, v središču mesta pa ulica, ki vodi do tja, kajti tu tudi ustvarjam in stanujem in jo imam res rad.”

Tokratni gost Evrope osebno je omenil tudi Jožeta Plečnika, našega največjega arhitekta, ki je močno zaznamoval podobo Ljubljane in seveda Prage.

“Plečnik je res prava povezava med Češko, Slovaško in Slovenijo. Že ko sem bil v srednji šoli in pozneje na fakulteti, smo se veliko, res veliko učili o njem in profesor Plečnik je močno zaznamoval arhitekturno podobo Prage. Zelo sem bil vesel, da sem lahko njegova dela preučeval tudi v Ljubljani, škoda, da ni česa podobnega, kot je promenada ob Ljubljanici, zasnoval tudi v Bratislavi. Tu pogrešam kaj takega.”

Miha Švalj