Vsem aktivnostim, ki jih Agencija za varnost prometa še z drugimi deležniki izvaja vsako leto ob začetku šolskega leta za večjo varnost šolarjev, se je letos pridružilo še sporočilo nekaterih najvidnejših politikov s predsednikom vlade na čelu. Pot v šolo je tista, ki jo prvič naredimo sami in za vedno nam ostane v spominu. Takrat dobimo tudi občutek, da smo le majhen delček nekega velikega sveta, ki je ves čas v gibanju in se premika. Nikoli ne smemo pozabiti, da moramo v tem prometnem živžavu skrbeti eden za drugega, poudarja tudi Andrej Brglez.

Ko gremo prvič sami v šolo, dobimo občutek, da smo le majhen delček nekega velikega sveta, ki je ves čas v gibanju, ob tem pa moramo paziti drug na drugega

Vsem dejavnostim, ki jih Agencija za varnost prometa še z drugimi deležniki izvaja vsako leto ob začetku šolskega leta za večjo varnost šolarjev, se je letos pridružilo še sporočilo nekaterih naših najopaznejših politikov. Pot v šolo je tista, ki jo prvič naredimo sami in za vedno nam ostane v spominu. Takrat dobimo tudi občutek, da smo majhen delček nekega velikega sveta, ki je ves čas v gibanju in se premika. Nikoli ne smemo pozabiti, da moramo v tem prometnem živžavu skrbeti drug za drugega, poudarja tudi Andrej Brglez.

Že res, da je na voljo tudi mustang z 2,3-litrskim motorjem ecoboost, ki je tudi občutno cenejši od tistega drugega, vendar nekateri malce zlobno namigujejo, da gre pravzaprav za mondea, ki so ga preoblekli v mustanga. Torej, pravi mustang je tisti, ki so mu na boku spredaj pred vrati pritrdili oznako 5.0. Petlitrski osemvaljnik ima 330 kilovatov moči – to je seveda podatek, ki obeta marsikaj. Motor vleče suvereno in odločno, lahko bi rekli, da mu je skoraj vseeno, v katero prestavo smo pretaknili; nikoli nimamo občutka, da mu kaj ne ustreza ali da se celo muči. Vzmetenje, podvozje in sploh vse je usmerjeno tako, da mustang pelje kot pravi športnik, vendar pogon na zadnjih kolesih zahteva nekaj znanja in previdnosti, sicer bo zadnji del avtomobila hitro spredaj. Ima pa mustang tudi stikalo za prilagoditev načina vožnje – tako lahko dosežemo, da vzmetenje ni pretrdo in je mustang lahko tudi skoraj čisto navaden družinski prevoznik, tudi zato, ker na zadnja dva sedeža lahko namestimo otroška sedeža. Na koncu povejmo, kar sploh ni nepomembno in ima poseben čar – da vas bodo, če se boste peljali s takim avtomobilom, po navadi prej slišali kot videli. No, med vožnjo se da, če ste zelo nežni, še nekako – vsaj delno – zadušiti hrup motorja (ta je sicer prijeten), ne da pa se tega storiti ob pritisku na gumb z napisom Start. Takrat mustang zahrumi na ves glas. Naslednik legende iz šestdesetih stane dobrih 60 tisočakov. Tisti, ki vam godi, da se ob odpiranju vrat iz stranskega ogledala na tla usmeri svetlobni snop, ki izriše konjička – mustanga – in vam ni nerodno, ko se ob vsakem dotiku pedala za plin vsi obrnejo proti vam, lahko razmišljate o tem, da bi ga imeli …

Če bi bilo kaj pravice v avtomobilskem svetu, bi danes vihrale zastave in pele bi se himne. V Novem mestu se namreč prav te dni rojeva novi clio. Dogodek je pomemben vsaj iz dveh zornih kotov. Najprej je clio vladar slovenskega voznega parka že desetletja, kot drugo pa je eden od temeljev slovenskega gospodarstva. Najbrž ga ni posameznega izdelka, razen morda lekadola – tega izdelujejo lučaj od clia –, ki bi tako usodno vplival na ekonomsko kondicijo naše države. Ker  bomo pod pločevino gledali cliu še ves preostanek letošnjega leta, se danes na kratko ustavimo v Revozu.

S 60 leti tradicije je Revoz največji slovenski izvoznik, kar je splošno znano dejstvo. Znotraj koncerna pa je le ena izmed 40 tovarn, in da so mu Renault-Nissan modreci zaupali proizvodnjo pete generacije clia, je posebno priznanje. Verjetno ne le za Dolenjce. V tovarni so izdelovali že tri clie. Prvo in drugo generacijo tako ali tako. Sploh druga generacija je bila s svojo dolgoživostjo legendarna, nato je tretja generacija Novo mesto zaobšla, četrta se je na kratko vrnila, zdaj pa so odgrnili zastor peti generaciji. In medtem ko sta novomeška Twingo in Smart, kakor koli nišna izdelka, je clio tisto pravo.
Dve leti so se pripravljali za zagon proizvodnje, decembra leta 2018 pa so že izdelali prve prototipe. 270 novih delavcev je zaposlil clio in ti so letošnjega julija začeli upravičevati 90 milijonov evrov vredno naložbo. Clio je proizvodnjo v Novem mestu spravil na višjo raven, saj se proizvodnja še naprej pospešeno digitalizira in avtomatizira. O tem, kakšen avto je peta generacija clia, pa v eni od naslednjih oddaj.

Zdaj pa še kakšna misel o tem, kako bi tale naš svet oziroma zrak čim manj onesnažili. Novica prihaja iz mesta New York v Združenih državah Amerike, kjer bodo v 800 mestnih avtobusih, ki ta hip vozijo na stisnjen zemeljski plin (CNG), zamenjali gorivo z biometanom. Biometan namreč prepoznavajo kot pogonsko gorivo prihodnosti, ki ima ta hip najnižje izpuste CO2. Z zamenjavo goriva bodo letno prihranili dodatnih 40.000 ton izpustov ogljika. Globoko dihajte, prihodnji teden bomo skušali na Frankfurtskem salonu ugotoviti, kam se obračajo tisti, ki usmerjajo mobilnost prihodnosti.

 

 

Janez Martinčič