V Novem mestu se je začel že dvajseti festival Jazzinty, kjer se bo kar sto mladih glasbenikov iz Evrope, ZDA in drugih celin teden dni izobraževalo pod vodstvom desetih mednarodnih mentorjev. Dvajseti festival Jazzinty se je v torek pričel s prvimi delavnicami in večernima koncertoma v Novem mestu. Posebnost festivala so ustvarjalna druženja in izmenjava izkušenj med mladimi jazzisti in njihovimi mentorji, ki jih potem okronajo s samostojnimi ali skupnimi večernimi koncerti.

V Novem mestu se je začel že dvajseti festival Jazzinty, kjer se bo kar sto mladih glasbenikov iz Evrope, ZDA in drugih celin teden dni izobraževalo pod vodstvom desetih mednarodnih mentorjev

Letos so, kot je ugotovil Damjan Zorc med svojim sredinim obiskom dolenjske prestolnice, mentorji od vsepovsod prvič urezali »jam -session« že kar na prvi, ponedeljkov večer. Tako se je tudi prvič zgodilo, da takoimenovani spoznavni večer- ni minil v znamenju popotniškega privajanja na časovne razlike.

Posebnost festivala so ustvarjalna druženja in izmenjava izkušenj med mladimi jazzisti in njihovimi mentorji, ki jih potem okronajo s samostojnimi ali skupnimi večernimi koncerti.

“Meni je vedno izziv, da izzovem publiko, da gre tako pri delavnicah kot tudi pri festivalu za vzgajanje občinstva. V dvajsetih letih smo z alternativnimi avantgardnimi koncerti Novomeščane odprli, kar se kaže tudi v številu obiskovalcev.” – Domen Bohte, umetniški vodja festivala

Dve najpopularnejši imeni med jazzoljubci tokrat prihajata iz ZDA, to sta pedagoginja in basistka Linda Oh, ki zadnja leta sodeluje v priznanem kvartetu Pata Methenyja in Michael Mayo, ki po uporabi glasu nekoga spominja na Bobbyja Mcferrina, druge pa celo na vokalno eksperimentiranje Laurie Anderson.

Damjan Zorc