V Zagreb smo poklicali Tanjo Borčić Bernard. O turistični sezoni, šolskih počitnicah, napihnjeni državni upravi in nebotičnikih ob Savi

Julija so na Hrvaškem imeli vsaj za 20 odstotkov manj prometa kot lani. Je pa avgusta pri južnih sosedih dopustovalo do sedem odstotkov več gostov kot lani. Največ tujih gostov je bilo iz Nemčije, Slovenije in Avstrije. Dvajset odstotkov pa je bilo celo domačih gostov, kar kaže na to, da tudi hrvaški državljani spreminjajo svoje navade, saj avgusta niso hodili na domače morje.

“Maja in julija so na Hrvaškem imeli manj nočitev kot lani, avgusta pa so imeli več obiska kot prejšnje leto. Avgusta so imeli celo dvajset odstotkov več domačih gostov.”

Na Hrvaškem se bo šolsko leto začelo šele 9. septembra, tako da bodo poletne počitnice trajale skoraj tri mesece. To je seveda problem za starše, ker ne morejo vsi vzeti dopusta in biti doma z otroki. Šolsko ministrstvo je letos občinam ponudilo štiri različice šolskih počitnic. Tretjina se jih je odločila za drugačen sistem počitnic. Nekateri bodo tako imeli krompirjeve počitnice, ki jih do zdaj ni bilo in bodo zato imeli tudi krajše poletne počitnice.

Na Hrvaškem je 556 upravnih enot in hrvaški pravni strokovnjaki pravijo, da bi se to število moralo zmanjšati na 120.

V Zagrebu ob reki Savi bi župan Milan Bandić namesto hipodroma postavil nebotičnike, kongresni center in zabaviščni park, pravo mesto v malem. Projekt je vreden pol milijarde evrov, in čeprav graditvi nasprotujejo strokovnjaki in okoljevarstveniki, župan vseeno vztraja.

 

 

Damjan Zorc