V 18. vzporednik se iz Bruslja oglaša naš dopisnik Igor Jurič. Govorimo o izzivih, ki čakajo nastajajočo novo Evropsko komisijo, dotaknili pa se bomo tudi teme, ki se ji v povezavi z Evropsko unijo skoraj ne moremo izogniti – brexita.

Po lanskem prvem obisku volkulje in volka na belgijskih tleh po stotih letih, se je letos tam pojavil še malce bolj eksotičen primerek vrste. Analiza DNK je namreč pokazala, da izhaja iz italijansko-alpske veje, pričakovali pa bi, da prihaja iz poljsko-nemške veje. Sicer pa to ni nič čudnega, saj volk lahko na dan premaga tudi 50 km, pri iskanju novega teritorija pa lahko odidejo tudi do 2000 km daleč.

“Volk odpira podobne polemike kot pri nas, vendar te še zdaleč niso tako hude, saj je število živali v Belgiji neprimerljivo manjše.”

Prava kuga pa so v številnih manjših belgijskih mestih bombice s t. i. “smejalnim plinom” oziroma didušikovim oksidom. Tudi po več sto jih leži povsod, zlasti v parkih, se pritožujejo župani. Bombice, ki jih uporabljamo v pripomočkih za okraševanje tort ali kav s smetano, mladina namreč uporablja za zabavo drugačne vrste. Plin iz bombic spustijo v balone in ga nato vdihavajo, kar upočasnjuje reakcije, povzroča težave v ravnotežju in v nekaterih primerih celo haluciniranje.

“Vlado že pozivajo, naj prepove prosto prodajo bombic s smejalnim plinom. Nekateri župani so se medtem na lastno pest odločili, da samostojno uvedejo kazni; v enem od mest je tako kazen 350 evrov za vsakogar, ki preprodaja ali pa vdihava didušikov oksid.”

Novoizvoljena predsednica komisije ima te dni v Bruslju neformalna spoznavna srečanja s komisarskimi kandidati. Šele ko bodo vse države članice posredovale svoje kandidate, bo po 26. avgustu opravila uradne pogovore z njimi, nato pa bo odločila o porazdelitvi resorjev, vključno z možnostjo zavrnitve nekaterih kandidatov. Sledila bodo zaslišanja pred pristojnimi odbori Evropskega parlamenta.

“Ta so načrtovana od 30. septembra do 8. oktobra, o celotni novi komisiji pa bodo glasovali na plenarnem zasedanju med 21. in 24. oktobrom.”

Damjan Zorc